На 18 лютого всі шість районних рад Івано-Франківщини запланували зібратися на спільну виїзну сесію. Засідання як такого не буде, бо подія відбуватиметься просто неба перед адмінбудинком обласної влади. Мета — привернути увагу до фінансування й функціонування цих органів місцевого самоврядування.

«Виїзною сесією 18 лютого прагнемо привернути увагу до невизначеності функцій районних рад, — коментує анонсовану подію голова Верховинської районної ради Юрій Філипчук (на знімку ліворуч). — Після реорганізації ми скоротили штат до десяти осіб, однак усі вакансії не заповнюємо через обмежене фінансування. Планове призначення на рік — 112 тис. грн. На території району від 2016-го функціонує Білоберізька територіальна громада, а після виборів торік 25 жовтня — Зеленська та Верховинська. До останньої відійшли, приміром, селищна лікарня, музична школа, хоч їхніми послугами користуються всі мешканці краю. На балансі районної ради залишилися райагроліс, архітектурне бюро, комунальне підприємство та кілька будівель. Субвенція на освітні заклади теж перейшла до тергромад. Крім фінансових, є низка інших проблем».

Попри те, Юрій Філипчук вважає доцільним утворення Верховинського району, який із 30-тисячним населенням охопить значну гірську територію та відділений від Косівського Буковецьким перевалом. Зрештою, Верховинщина розміщена і справді осібно, бо з іншого боку — Кривопільський перевал, за яким — Ворохтянська територіальна громада.

«Попрацювавши в нових райрадах, ми зіткнулися з низкою проблем і не бачимо, як законодавчо це має вирішитися, — наголошує голова новоутвореної Івано-Франківської районної ради Василь Попович (на знімку праворуч). — Один із кроків — спільна сесія райрад, де й вирішуватимемо питання подальшого функціонування. Складнощі з фінансуванням — в усіх сферах. Приміром, раніше 5 відсотків податку на доходи фізичних осіб зараховувалися до місцевих бюджетів. За цим розрахунком Івано-Франківський район міг отримати 120 млн грн на рік, Верховинський — 5,9 млн грн».

Виїзна сесія відбудеться за день до обласної. Голови районних рад сподіваються, що їх почують депутати, а також столична влада.

Івано-Франківська область.

Фото надані автором.