Хто спробував ризикнути і витратити кошти на їх облаштування, вже зміг оцінити переваги. Своїми секретами використання ділиться власник домашньої сонячної електростанції з Черкащини Олександр Заграйко.

За словами пана Олександра, таке обладнання дає змогу не лише обійтися без використання державної електроенергії, тарифи на яку постійно зростають, а й заробляти кошти. Скажімо, надлишок електроенергії продавати обленерго вашого краю. Втім, відомо, що сонячні електростанції найефективніші в теплу пору року, та ще й у ясну погоду. А що робити зараз, коли зима?

Порівняно з літом зменшується кількість часу, протягом якого фотоелектричні модулі можуть отримувати сонячну енергію. Тому потрібно навчитися правильно використовувати панелі взимку.

— Передусім не треба забувати, що електростанції недаремно називаються сонячні, а не теплові, — розповідає пан Олександр. — Це означає, що мінус за Цельсієм на термометрі їм абсолютно не заважає. Навпаки! Під час роботи панелі гріються, а коли надворі холодно, апаратура не перегрівається і не потребує охолодження, тому й працює з більшою віддачею.

Набагато більше заважає роботі те, що взимку кут падіння сонячних променів відрізняється від літнього. Цьому можна зарадити, якщо при встановленні обрати універсальний кут. Щоб використовувати сонячні панелі цілий рік, обирайте кут у діапазоні від 30 до 40 градусів. Існує обладнання, яке взагалі дає змогу його регулювати залежно від пори року (щоправда, воно коштує недешево).

Багато хто з господарів боїться, що сніг може зламати чи пошкодити апаратуру. Такі страхи абсолютно безпідставні. Товщина захисного покриття дає змогу витримувати шар снігу до двох метрів. Крім того, не варто забувати, що сонячні панелі гріються під час роботи. Через це сніговий покрив на них надовго не затримується. Якщо він тонкий, то просто тане. Якщо сніг випав вночі і накрив панель товстим шаром, то вдень він просто підтане і сповзе вниз. Утім, це знову-таки залежить від кута нахилу сонячної батареї й основи, на якій вона розміщена.

Саму сонячну панель краще від снігу не очищати ще й тому, що існує ризик пошкодити її. Провідні виробники дають гарантію на сонячні панелі до 25 років, але при цьому механічні пошкодження не визнаються гарантійним випадком. Тож, якщо ви з якихось причин не бажаєте чекати, доки сніг розтане сам, краще прогріти панель за допомогою будівельного фена.

Ще одна порада для тих, хто планує використовувати сонячну електростанцію взимку. Варто не забувати про правильний розрахунок кількості батарей. Якщо влітку, щоб мати світло в помешканні і ввімкнені холодильник з телевізором, потрібен 1 кВт сонячного поля (це чотири батареї з 250 Вт), то для зимового часу потрібно щонайменше 2 кВт сонячного поля.

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.