«Зелений» перехід — це не просто світовий тренд, а сьогоднішня реальність, в якій варто і потрібно розвивати нашу державу. Він передбачає як розвиток сфери енергоефективності в усіх секторах економіки, так і заміщення традиційних енергоресурсів альтернативними видами палива», — пояснив керівник агентства.

Окрім очевидних переваг «зеленого» переходу, Україна має міжнародні зобов’язання з цього приводу, зокрема, за Угодою про асоціацію з ЄС, Договором про заснування Енергетичного співтовариства, Паризькою угодою та новим Європейським зеленим курсом.

Працюючи у цьому напрямі, важливо імплементувати необхідні директиви ЄС і прийняти вже розроблені законопроекти.

«У парламенті заплановано розгляд довгоочікуваного законопроекту «Про енергетичну ефективність». Тож дуже розраховуємо на його підтримку народними депутатами», — нагадав К. Гура. Керівник агентства також повідомив про низку інших уже розроблених законопроектів, які потрібно прийняти.

Також Держенергоефективності із партнерами працює над такими механізмами, як стимулювання встановлення потужностей, що генерують «чисту» електроенергію для власного споживання, запровадження системи видачі гарантій походження енергії з відновлюваних джерел енергії, розробка дорожньої карти розвитку водневої енергетики та іншими.