Про це на своїй сторінці у Фейсбуці написала заступник голови депутатської фракції «Слуга народу» Євгенія Кравчук (на знімку). Разом із колегами на цьому майданчику працював Перший за-ступник Голови Верховної Ради Руслан Стефанчук.

Є. Кравчук поінформувала колег про ідею включити до програми «Велика реставрація» три перлини Тернопільщини — Чортківський та Збаразький замки, а також Вишнівецький палац. «Упевнена, що буде багато заявок і на інші об’єкти, — зауважила народний депутат. — Реалізація програми запланована на чотири роки, але знаю точно, що потім зупинити процес вже буде неможливо».

Проект «Велика реставрація» покликаний перетворити культурну спадщину на одне з головних джерел розвитку України, наголосила парламентарій.

Експертна рада відбере 150 пам’яток культурної спадщини в усіх регіонах країни, і їх відновлюватимуть за рахунок бюджетних коштів. Згадані замки є частиною національного заповідника «Замки Тернопілля» і мають всі шанси потрапити до програми «Велика реставрація». А для відновлення Чортківського замку, за сприяння ОТГ, вже готується проектна документація.

Під час засідання міжфракційного об’єднання народні депутати вирішили звернутися до Міністерства культури та інформаційної політики з пропозицією державно-приватного партнерства для якісної реалізації програми «Велика реставрація».

«Замки Тернопілля — це справжня перлина української культурної спадщини, гідна того, щоб її плекати і давати нове життя, — йдеться у повідомленні Є. Кравчук. — Але архітектурні пам’ятки — це далеко не все, чим може привабити пересічного туриста Тернопільщина. Тут знайдуться цікавинки для найвибагливішого туриста: спуск в унікальні печери, захопливий рафтинг на Дністрі, неймовірні краєвиди. І не забудьте про гастротуризм — байдужим ніхто не лишиться».

За словами Є. Кравчук, 8—9 квітня планується провести спільну зустріч щодо розробки стратегії розвитку туристичного потенціалу Тернопільської області за участі представників Мінкульту, Державного агентства з розвитку туризму, ОТГ та органів місцевого самоврядування. Також буде оглядовий тур для представників туристичної індустрії, щоб обговорити проблематику та перспективи галузі в області. «Туристичний потенціал Тернопілля величезний, маємо лише допомогти йому розвинутися», — запевняє народний депутат.

Під час засідання народні депутати, які представляють Тернопільщину, порушили також важливе питання — створення Тернопільської обласної інфекційної лікарні. Після обговорення вирішено підготувати відповідні звернення до Президента Володимира Зеленського, Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля та міністра охорони здоров’я Максима Степанова для того, щоб вони посприяли у виділенні коштів. Також планується створити відповідний проект із технічно-економічним обґрунтуванням та рекомендувати Тернопільській обласній раді розпочати його реалізацію згідно з кошторисом.

Говорили і про ремонт, реконструкцію та відновлення роботи аеропорту «Тернопіль». Вирішили доручити Тернопільській обласній державній адміністрації та місцевим обласній і міській радам розробити відповідний інвестиційний проект і потім заслухати його на засіданні міжфракційного об’єднання.

Також обговорили питання дорожньої інфраструктури в області. «Хороші дороги — це завжди і розвиток туристичної галузі, і нові робочі місця, і вливання в економіку регіону, — зауважила парламентарій. — Тому тут важлива співпраця всіх гілок влади для максимально якісного результату. Як приклад, до 30-річчя незалежності України у 2021 році планується відкрити найдовшу трасу в країні — М-30. Вона пролягатиме через Бережани, Козову, Городище, Тернопіль, Смиківці, Кам’янки та Підволочиськ. І це вже колосальні інфраструктурні зміни».

Народні депутати також підтримали пропозицію на наступному засіданні розглянути питання підготовки до 500-річчя Чорткова, яке святкуватимуть у 2022 році. «Попереду ще чимало важливої роботи», — резюмувала Є. Кравчук. Вона запевнила, що всі колеги із міжфракційного об’єднання активні та небайдужі, а відтак висловила переконання, що зміни в регіоні не змусять на себе чекати.

Вл. інф.

Фото зі сторінки Євгенії Кравчук у Фейсбуці.