Ложа уряду.


Сергій Гривко, Олена Копанчук.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Більше фото тут

Робота в сесійній залі розпочалася із години запитань до уряду. Цього разу народні депутати заслухали Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, який поінформував про підсумки засідання Ради асоціації Україна — ЄС, яке відбулося 11 лютого 2021 року.

Європейський Союз привітав реформаторські зусилля України, зауважив Д. Шмигаль. За його словами, це було відзначено в доповіді, яка стосувалася імплементації Угоди про асоціацію. Водночас йшлося і про необхідність активізувати зусилля задля зміцнення верховенства права та забезпечення незалежного та ефективного функціонування антикорупційних інститутів. «Зі свого боку ми засвідчили нашу повну готовність до подальших реформ та трансформації країни відповідно до кращих європейських практик, — наголосив Прем’єр-міністр. — У глобальному контексті нам вдалося окреслити спільні точки для подальшого руху в напрямку пришвидшеної європейської та євроатлантичної інтеграції України. А також — подальші спільні кроки, насамперед у частині інтеграції до внутрішнього ринку ЄС та поглиблення секторальної інтеграції».

Серед істотних результатів, про які казав Денис Шмигаль, передусім ішлося про підтверджену готовність до початку консультацій щодо подальшого перегляду лібералізації торгівлі в рамках поглибленої всеохоплюючої зони вільної торгівлі, передбаченої Угодою про асоціацію. Зокрема, під час переговорів із виконавчим президентом Єврокомісії Валдисом Домбровскісом досягнуто домовленості про збільшення квот для української продукції. Це дасть можливість вітчизняним виробникам розкрити свій експортний потенціал, переконаний глава уряду. «Ми стали на крок ближче до промислового безвізу», — зазначив він, додавши, що місія ЄС вже почала оцінку готовності України до підписання відповідної угоди. Це розширить торговельні можливості для малого та середнього бізнесу, який зможе реалізовувати свій товар на ринках ЄС.

Сторони домовилися також про проведення цьогоріч всебічного перегляду досягнення цілей Угоди та презентацію кожною стороною результатів відповідної роботи на 23-му саміті Україна — ЄС. «Сьоме засідання ради асоціації також підтвердило непохитну підтримку та відданість ЄС суверенітету та територіальній цілісності України, — зауважив Д. Шмигаль. — Показником є те, що на зустрічах лідери ЄС одностайно наголошували на підтримці України в конфлікті з РФ і на тому, що санкції проти Росії триватимуть, доки вона порушує територіальну цілісність нашої держави». Прем’єр-міністр також наголосив на важливості ідеї створення Кримської платформи й подякував державам—членам ЄС за незмінну політику невизнання окупації півострова. Він повідомив, що в рамках візиту підписано протокол до угоди про міжнародні нерегулярні перевезення пасажирів автобусами, яка відкриє для України ринки автобусних перевезень у ЄС, а також до Туреччини, Молдови, Албанії, Боснії та Герцеговини, Північної Македонії та Чорногорії.

Окремо Денис Шмигаль зупинився на зустрічі з Генеральним секретарем   НАТО Єнсом Столтенбергом. «Ми отримали важливий політичний сигнал про те, що двері НАТО для України відкриті», — підкреслив він. Таку позицію підтвердять під час наступного саміту НАТО, зазначив     Д. Шмигаль. Успіх нашої євроатлантичної інтеграції цілком залежить від ефективності реалізації реформ, зокрема, безпекових інституцій у відповідності до норм і стандартів НАТО.

Денис Шмигаль також поінформував, що на початку березня 2021 року очікується візит в Україну Президента Європейської Ради Шарля Мішеля з відвідуванням Донбасу. Українська делегація також мала результативну зустріч із Президентом Європейського інвестиційного банку Вернером Хойером і підписала дві угоди на загальну суму 320 мільйонів євро. Із них 270 підуть на покращення інфраструктури аеропорту «Бориспіль». Ще 50 мільйонів — на закупівлю вакцин та сучасного обладнання для мережі центрів вакцинації. Банк також висловив готовність надати 700 мільйонів євро для кредитної допомоги на підтримку малого та середнього бізнесу, зауважив Д. Шмигаль.

Візит урядової команди до Брюсселя та Люксембурга глава Кабміну назвав насиченим та результативним для всієї країни. «Незважаючи на всі виклики пандемії, зустрічі на найвищому рівні засвідчили, що порядок денний Україна—ЄС стає більш амбітним», — сказав він, відзначивши, що наші партнери погодилися на зустріч у традиційному оф-лайн форматі. Мовляв, це демонструє особливу увагу до нашої уваги.

Прем’єр-міністр закликав народних депутатів сприяти в проходженні євроінтеграційних законопроектів. Мовляв, для цього є всі необхідні механізми, інструменти та умови. Він також наголосив на тому, що уряд наполегливо працює в напрямку вирішення проблеми, пов’язаної з тарифами на комунальні послуги. І підтвердив інформацію про те, що перша партія вакцини від коронавірусу надійде до нашої країни в лютому цього року.

Утім, під час запитань, які парламентарії мали можливість поставити представникам Кабінету Міністрів, лунало чимало сумнівів із приводу того, що вакцинація в нашій країні може розпочатися вже цього місяця. Зокрема, заступник Голови Верховної Ради Олена Кондратюк зауважила: «Не буду запитувати, коли розпочнеться вакцинація, оскільки мені здається, що це зараз вже не має ніякого сенсу. Яку би ви дату не назвали, довіра до уряду в цьому питанні є підірваною. Оскільки вже понад 70 країн успішно проводять вакцинацію і звітують про свої успіхи. Питання одне: чи готові ви з трибуни Верховної Ради принести вибачення за провал процесу щеплення від коронавірусу в Україні?». «Вакцинація в Україні розпочнеться найближчими днями у відповідності до Національного плану вакцинації. Усі охочі будуть щеплені, а вакцини будуть безпечними», — відповів на це Прем’єр-міністр.

На вимогу двох фракцій виступив представник фракції «Слуга народу» Дмитро Костюк. Він звернув увагу на історичну дату — день народження Лесі Українки. Нам потрібні герої, які об’єднують, зауважив він, назвавши персону видатної співвітчизниці саме такою. Народний депутат подякував колегам та урядовцям за те, що доклали зусиль і забезпечили всю необхідну законодавчу базу для того, щоб достойно відзначити цей ювілейний рік. Утім, не всі виділені кошти ефективно освоювалися, зауважив парламентарій.

У п’ятницю народні депутати мали плідний законотворчий день. Розпочали з розгляду проекту змін до низки законодавчих актів № 3364-1-д щодо сертифікації оператора системи передачі. Цей документ доопрацьовували в Комітеті з питань енергетики та житлово-комунальних послуг. Як зауважив очільник цього комітету Андрій Герус, це важливий євроінтеграційний закон, який допоможе адаптуватися до європейської енергетичної системи. Згідно з ним оператор системи передачі електроенергії може користуватися майном, яке забезпечить цілісність об’єднаної енергетичної системи України, при цьому це майно залишиться у власності держави. Документ підтримали 274 голосами і скоротили термін подачі поправок до нього.

Для повторного розгляду з пропозиціями Президента в сесійну залу надійшов законопроект № 3034а про внесення змін до статті 59-1 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» щодо врегулювання конфлікту інтересів у діяльності депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів. Кожну з чотирьох правок, які надійшли до цього документа, Голова Верховної Ради Дмитро Разумков ставив на голосування і вони отримували підтримку в залі. У результаті законопроект схвалили в цілому 287 голосами.

У другому читанні схвалили також проект змін № 3256, які передбачають посилення захисту лісів, запобігання пожежам на землях лісового та водного фонду, торфовищах та на землях інших категорій. Ця ініціатива отримала 311 голосів.

Парламентарії проголосували й за зміни до деяких законодавчих актів України щодо стимулювання діяльності фермерських господарств (№ 4046). Цей законопроект доповідав заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тарас Висоцький. Він пояснив, що йдеться про підтримку молоді, віком до 35 років, яка має бажання створювати фермерські господарства. Водночас, за його словами, цей законопроект врегульовує питання, пов’язані з використанням земель довгострокового користування.

За основу та в цілому і без обговорення народні депутати схвалили законопроект № 4410, який передбачає внесення змін до деяких законів щодо посилення соціальних гарантій осіб з інвалідністю та дітей з інвалідністю. Так само за основу взяли проект змін № 4113 до деяких законів щодо посилення соціальних гарантій осіб з інвалідністю та дітей з інвалідністю.

У другому читанні проголосували за зміни до деяких законодавчих актів щодо забезпечення доступу захисника до особи, яка має право на захист (№ 2063). Їх підтримали 330 парламентаріїв. За скороченою процедурою розглядали в першому читанні й законопроект № 3097, який стосується захисту прав споживачів у частині гарантій правильного нарахування побутовим та кінцевим споживачам комунальних послуг вартості постачання природного газу, води, електричної, теплової енергії, комунальних послуг. Його повернули в комітет на підготовку до повторного першого читання.

Затим народні депутати голосували за повернення на доопрацювання низки законопроектів, оскільки цього вимагали профільні комітети. Усього вчора повернули більше десятка таких документів.

Працювали без перерви, тож заступник Голови Верховної Ради Олена Кондратюк одразу оголосила низку депутатських запитів, перед тим поставивши на голосування дев’ять із них — адресованих Президентові. Тоді Перший заступник Голови Верховної Ради Руслан Стефанчук оголосив про створення в Верховній Раді дев’ятого скликання нових міжфракційних депутатських об’єднань — «Європейський зелений курс», «Україна 603,7» та «За зброю самозахисту для законослухняних громадян».

На завершення сесійного тижня парламентарії виступили з трибуни із важливих для суспільства питань.

Учора вітали з днем народження народного депутата Едуарда Прощука.