На знімку: голова обласної ради Ірина Гримак і її заступник Юрій Холод (праворуч).

І він не приховував свого задоволення, що політичні баталії не продовжилися знову, як це бувало минулими роками. Навіть після обрання нових депутатів часто тривали безпредметні дискусії й взаємні звинувачення. На цей раз ситуація виявилася зовсім іншою, більше того, вчорашні конкуренти стали співпрацювати, бо іншого вибору не мали. І ось чому.

Несподіванка від Ірини Гримак

Це було несподіване для всіх рішення голови Львівської обласної ради, представниці партії «Європейська солідарність» Ірини Гримак. У сесійній залі її слова пролунали як грім серед ясного неба, депутати від несподіванки аж оніміли на пару секунд. Дехто не приховував роздратування і закликав її відмовитися від своєї пропозиції. Бурю невдоволення викликало рішення Ірини Гримак запропонувати на посаду кандидатуру заступника голови облради Юрія Холода, депутата від «Слуги народу».

На виборах була жорстка конкуренція між цими політичними силами, як нещодавно на президентських виборах. Всі очікували й надалі жорсткого протистояння. Але Ірина Гримак розтопила лід недовіри і запросила «Слуг народу», які зайняли друге місце на виборах до обласної ради, до співпраці.

Найбільше не приховував роздратування екс-голова обласної ради Олександр Ганущин. Він одразу назвав рішення Ірини Гримак помилковим.

Та голосування виявилося успішним, і 30-річний Юрій Холод, який прийшов до влади з бізнесу, має дві вищі освіти — економічну та юридичну, вільно володіє трьома іноземними мовами, зайняв місце в президії. До того він ще встиг попрацювати заступником голови ЛОДА.

Несподіване рішення Ірини Гримак пояснювали по-різному. Але головна причина — вона керівник з великим досвідом роботи в органах виконавчої та представницької влади. Має три вищі освіти, працювала в управлінні земельних ресурсів, керувала районною адміністрацією у Львові, була заступником голови ЛОДА. Вона стала першою жінкою, яка очолила Львівську обласну раду. Як досвідчений управлінець, шукала шляхи до співпраці на благо регіону. І професіонали швидко знайшли спільну мову.

Тандем «Самопомочі» та «Свободи»

Уявіть таку картину: у міській ратуші за одним столом сиділи міський голова Андрій Садовий, лідер «Самопомочі» та секретар міської ради, представник «Свободи» Маркіян Лопачак. Вони розповідали гостям, яких інвестицій очікує місто.
Андрій Садовий похвалився, що торік продали великим компаніям земельних ділянок на 250 млн грн — це дасть можливість створити шість тисяч робочих місць. Потребує інвестицій і ІТ-сфера, де трудиться понад 30 тисяч програмістів. До розмови долучився Маркіян Лопачак, нагадав, що нещодавно підписали договір з містом-партнером Львова Ченду (Китай).

Ще вчора такий тандем здавався неможливим. Та після виборів Андрій Садовий запропонував «Європейській солідарності» висунути свою кандидатуру на посаду секретаря міської ради. Ця партія набрала найбільше голосів і з партнерами має більшість у міській раді. Ситуація тепер така: виконавча влада у руках Андрія Садового, а міську раду контролює «Європейська солідарність». Хочеш не хочеш, доводиться домовлятися. Найцікавіше у цій ситуації видається Андрій Садовий.

Свого часу, коли «Самопоміч» мала у Верховній Раді свою фракцію, йому запропонували очолити уряд країни. Андрій Іванович навідріз відмовився. Аргумент був такий: «Самопоміч» не має більшості, я не зможу бути повноцінним прем’єром, доведеться виконувати чиїсь настанови.

Нині ситуація аналогічна. «Самопоміч» у міській раді в меншості, але Андрій Садовий не відмовився від посади міського голови і вчиться працювати в нових умовах, досить складних, коли опоненти можуть заблокувати у сесійному залі будь-яку ініціативу. Час змінює людей.

Партійна боротьба триває

Депутати від Української галицької партії в обласній раді вступили в коаліцію з «Європейською солідарністю». Це викликало бурхливу критику партійного керівництва, а саме — спонсора партії, бізнесмена Володимира Матковського.

Українська галицька партія в 2020 році досягла непоганих результатів: шосте місце в обласній раді та 141 депутат у радах різних рівнів. Але після підписання меморандуму про співпрацю з «Європейською солідарністю» керівництво прийняло рішення відкликати депутатів з обласної ради. «Власникам партії» не сподобалася нова команда — боротьба на партійному рівні продовжується. Тож незабаром буде знищений обласний партійний осередок, бо думки партійців та керівництва розійшлися.

«Депутати обласної ради від УГП не виконали рішення політради і підписали меморандум, який фактично є коаліційною угодою для створення більшості. Виходячи з ситуації, що склалася, Українська галицька партія ініціює відкликання депутатів обласної ради від УГП у грудні 2021 року», — йдеться у зверненні політради. Партійна боротьба продовжується. Це лише професіонали вміють домовлятися і працювати навіть в умовах жорсткої конкуренції.

А тепер уявіть на хвилину іншу ситуацію: в обласній та міській раді до керівництва прийшли «чисті партійці», без досвіду роботи в органах виконавчої та представницької влади. Вони б ніколи не домовились. Нині таку ситуацію навіть важко уявити.

Львів.

Фото прес-служби обласної ради.