Кінологи та службові собаки (на знімку) допомогли розкрити понад тисячу злочинів, маючи лише одну зачіпку — запаховий слід. Досвідчені, невтомні, віддані справі — сьогодні це потужна команда професіоналів, які бережуть безпеку краю.

Кінологічний центр поліції Донеччини відчинив двері 22 лютого 2017 року в Маріуполі. На той час у штаті було лише шість собак. Нині це сучасна база з новими службовими кабінетами, комфортними вольєрами, сучасним ветеринарним обладнанням і амуніцією для дресирування. Торік у ветеринарному кабінеті зробили 18 операцій різного ступеня складності. Також центр має змогу проводити сертифікацію собак.

Тепер тут служать 50 чотирилапих «детективів». Вони працюють за різними напрямами: пошук людини за її запаховим слідом, наркотичних речовин та прекурсорів, вибухівки та вогнепальної зброї. Минулого року у кінологічному центрі з’явився пес, натренований на виявлення трупів.

«Упродовж чотирьох років за допомогою службових собак на території області було розкрито 1 186 правопорушень, знайдено та вилучено 46 625 боєприпасів, 25 798 набоїв, понад 100 одиниць вогнепальної зброї, понад 12 кг вибухових речовин.

Вилучалися й наркотики: 36 кг канабісу, 1,7 кг амфетаміну, понад 1 500 пігулок екстазі. Кінологічні групи 68 разів виїжджали за сигналами про замінування», — розповів начальник центру Леонід Котов.

Сьогодні в центрі живуть представники семи порід: німецькі, голландські вівчарки, малінуа, бладхаунди, лабрадори, ротвейлери та різеншнауцер. У кожної породи — свої унікальні вміння.

Успішна робота хвостатого «бійця» залежить від кваліфікації та ставлення його провідника.

Нині діяльність центру охоплює всю територію Донеччини, зокрема прифронтові населені пункти. Створено три структурні кінологічні підрозділи у Слов’янську, Бахмуті та Волновасі.

Фото відділу комунікації поліції Донецької області.