Учасники дискусії, серед яких народна депутатка Ольга Совгиря, радник Першого заступника Голови Верховної Ради Артем Янчук, керівник секретаріату Першого заступника глави парламенту Олена Слободян, члени Центральної виборчої комісії Володимир Перепелюк і Павло Любченко, Ольга Айвазовська (ВГО «Громадянська мережа «ОПОРА»), Ірина Куян і Юрій Данилюк (Інститут законодавства Верховної Ради України), заступник міністра юстиції Олександр Банчук, Юлія Кириченко (коаліція «Реанімаційний Пакет Реформ») та інші, обговорили пропозиції до концепції щодо предмета, видів, суб’єктів ініціювання, правових наслідків і кількості питань, які можуть виноситися на місцеві референдуми.

Руслан СТЕФАНЧУК: «Місцевий референдум — це реальний механізм змусити місцеву владу прислухатися до потреб громад».

Перший заступник Голови Верховної Ради Руслан Стефанчук зазначив, що у концепції треба передбачити запобіжники. Зокрема, за його словами, це термін вступу в силу закону. Приміром, на сході та у Криму закон має почати діяти, коли окуповані українські території будуть підконтрольні.

Розробники концепції наголошували, що обмеження мають випливати з Конституції і законів України, щоб не було знецінення закону. Ольга Айвазовська зазначила, що треба чітко виписати, що дозволено, що заборонено. І якщо закон про місцеве самоврядування буде змінюватися, то пакет змін має готуватися і в закон про місцевий референдум. До речі, закон про український референдум — це перший законопроект з великої когорти законів про народовладдя.

Учасники дискусії обговорювали питання, які стосуються народної законодавчої ініціативи, можливості відкликання будь-якого посадовця чи депутата своїх повноважень, можливість накладення вето на прийнятий чи законопроект, чи будь-який акт місцевого самоврядування тощо.

На початку засідання Руслан Стефанчук нагородив члена Центральної виборчої комісії Володимира Перепелюка Грамотою Верховної Ради України.

На наступному засіданні Робочої групи з розробки проектів законів з питань народовладдя обговорять конкретне формулювання «предмета місцевого референдуму», фінансування тощо. А найближчим часом і електронні петиції. До того, як повідомив Руслан Стефанчук, до комісії ще залучать фахівців. Загалом текст концепції доопрацьовуваметься за результатами дискусій в Робочій групі та підгрупах.

Вл. інф.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Більше фото тут.