Народний депутат України Ірина Констанкевич, міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко, письменниця, філософиня, лауреат Шевченківської премії Оксана Забужко.

У Міністерстві культури та інформаційної політики зазначають, що видання 14-томника є центральною подією ювілейного року, до якої Україна йшла десятиліттями, адже попереднє «повне» було цензуровано і становило 12 томів. Одним з ініціаторів проекту з видання творів Лесі Українки без купюр стала перша заступниця голови Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Верховної Ради Ірина Констанкевич.

«Це видання сучасне, оновлене, без цензури, без радянщини, без тих нашарувань, які спотворили тексти Лесі Українки», — наголошує народна депутатка.

Ірина Констанкевич разом з іншими членами комітету, котрі активно підтримали проект, до ювілею письменниці підготували відеоролик. Звертаючись до співвітчизників, голова комітету Микита Потураєв наголосив, що письменниця — непересічна постать, без якої неможливо уявити українську культуру.

«Леся Українка належить до числа тих небагатьох геніїв людства, які поза часом. Тому її будуть читати, вивчати, шанувати», — каже Микита Потураєв. І пам’ятати слова, що надихали не одне покоління українців і сьогодні актуальні як ніколи: «Сором мовчки гинути й страждати, Як маєм у руках хоч заржавілий меч».

Видатна поетеса, перекладачка, поліглот Леся Українка, 150-річчя від дня народження якої відзначає увесь світ, і сьогодні залишається актуальною, близькою і зрозумілою сучасникам. З нагоди ювілею письменниці і громадської діячки протягом усього 2021 року під егідою Міністерства культури і інформаційної політики і Державного агентства України з питань мистецтва та мистецької освіти проходитимуть культурні та просвітницькі заходи — поетичні читання, презентації, дискусії, що актуалізують багатогранну творчість авторки літературних шедеврів світового рівня, яку Іван Франко називав «єдиним мужчиною у нашому письменстві».

Серед цих заходів — відкриття у столичному Українському домі масштабного Мистецького проекту «Леся Українка: 150 імен», у рамках якого відбулася презентація виставки та інтелектуально-дискусійної програми Косач Talks. «150 імен — це метафора, в якій втілено 150 подорожей, 150 друзів, 150 героїв її творів. І це сотні людей, які надихалися нею — художники, кінематографісти, театрали, скульптори. Ми говоримо про те, що Леся — це неймовірний імпульс для натхнення та інтерпретації», — каже куратор проекту Павло Гудімов.

Куратор виставки мистецтвознавець і галерист Павло Гудімов.

Експозиція, що розповідає про Лесю Українку не лише як про поетку, а й непересічну особистість, складається із кількох експонатних залів: «150 імен», «Лінії життя», «Особисте», де можна ознайомитися з епістолярною спадщиною письменниці, побачити її світлини, особисті речі. Четвертий зал, «Образ», знайомить із творами художників та скульпторів, присвяченими великій Лесі. П’ятий — «Акцент» — розкриває, зокрема, таємниці псевдоніму письменниці та виникнення культу «Лісової пісні». У шостому, «Ілюстрації», представлено ілюстрації до безсмертних творів нашої співвітчизниці. «Я дуже хочу, щоб ювілей став поштовхом для всіх зануритися у світ Лесі Українки: перечитати її твори, дізнатися більше про її біографію. Бо Лариса Косач не просто видатна жінка того часу. Вона одна із тих, хто відіграв ключову роль не тільки для літератури, а й для історії та формування свідомості українців», — наголосив під час відкриття виставки міністр культури Олександр Ткаченко.

Над проектом працювало більш як 30 креативних організацій, музеїв та фондів, низка театро- та літературознавців і митців, серед яких Оксана Забужко, Діана Клочко, Віра Агєєва.

«Сьогодні європейська культура доходить до певних речей, які Лариса Косач заявила на початку XX століття. І без неї історія європейської літератури XX століття, звичайно, не просто не повна, а зяє здоровенною дірою, тому це справді письменниця першої величини», — наголошує Оксана Забужко. На її переконання, саме Леся Українка «видала українцям паспорт, що ми — культурна нація».

25 лютого стартував ще один просвітницький майданчик — «Радіо Леся», запуск першого ефіру відбувся одночасно з відкриттям локації в Українському домі.

Фото Олександра Клименка.