Тему заходу в нинішніх реаліях було обрано доволі актуальну: «Електронна демократія в Україні — дорожня карта для цілі — Україна в топ-20». Участь в обговоренні взяли народні обранці, представники Міністерства цифрової трансформації, інших міністерств, місцевих органів влади, ІТ-асоціацій, аналітичних неурядових громадських організацій, міжнародних партнерів.

— Враховуючи розвиток інформаційно-комунікаційних технологій, потрібно передбачити участь громадян у процесі державотворення із застосуванням інструментів електронної демократії, — зазначив Руслан Стефанчук.

Як повідомляє Інформаційне управління апарату Верховної Ради, голова Комітету з питань цифрової трансформації Михайло Крячко у своєму виступі зауважив, що Україна здійснила значний прогрес у розвитку е-демократії та е-врядування, а проведення перших слухань з цієї теми сприятиме напрацюванню ідей для підвищення рейтингу держави.

Народний депутат Вікторія Подгорна окреслила низку невирішених питань у сфері електронної демократії. Зокрема, відсутності достатніх інструментів впливу громадян на владу (хоча вони є, але потрібно використовувати інноваційні) та належного рівня медіаграмотності громадян.

Водночас народний депутат Аліна Загоруйко наголосила на необхідності ухвалення закону про публічні консультації. Вона повідомила, що Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування в березні планує провести слухання щодо цього законопроекту.

Директор Програми USAID РАДА Ігор Когут порушив питання електронного парламенту, що нині стрімко розвивається у всьому світі. Він зазначив, що за останні п’ять років Верховна Рада здійснила значний поступ у цьому напрямі. Зокрема, нагадав про можливість подання електронних петицій, створення електронного кабінету громадянина на сайті парламенту.

Учасники заходу обговорили актуальність розробки дорожньої карти електронної демократії; електронного голосування; ідентифікації громадян через електронні паспорти, цифровий підпис; кібербезпеки; запровадження якісних інструментів, що унеможливлять маніпуляції з голосами; міжнародного досвіду е-демократії та інші.

За результатами дискусії та висловлених пропозицій під час слухань комітет готує відповідні рекомендації.