Лейтмотивом зустрічі стала теза про те, що всі разом мають працювати на розвиток Хмельниччини та України.

Насамперед ішлося про питання, що потребують законодавчого врегулювання у сфері агропромислового комплексу та соціальній сфері області. Украй важлива й тема виділення коштів на нагальні потреби галузей охорони здоров’я, культури, спорту.

Перший заступник голови ОДА Сергій Тюрін розповів, що, приміром, у галузі харчової переробки найбільше дошкуляють недоброчесна конкуренція, невідповідність цін на сировину та кінцеву продукцію, зростання тарифів на енергоносії та відсутність кваліфікованих кадрів. На що народний депутат Ігор Марчук зазначив, що для врегулювання озвучених проблем слід доопрацювати проект закону України «Про основи регулювання торговельної діяльності харчовими продуктами» в частині ви-значення конкретних термінів розрахунків торговельних мереж перед постачальниками продукції першої необхідності, які мають обмежені терміни зберігання. Також потрібно попрацювати і над запровадженням знижених тарифів на енергоносії для підприємців. Для цього обранці від Хмельниччини сформують відповідні пропозиції щодо змін у чинному законодавстві.

Без поєднання зусиль не досягти успіху і у сфері регіонального розвитку та інфраструктури. А найперше потрібно спільно попрацювати над завершенням адміністративно-територіальної реформи. Насамперед ішлося про визначення граничної чисельності працівників РДА, проблем, що виникають при передачі майна тощо. Заступник голови ОДА Сергій Ткачук розповів, що нині гостро не вистачає працівників у трьох новостворених РДА області. Приміром, у Хмельницькому районі навантаження на одного працівника відділу соціального захисту населення зросло майже вдвічі. Це призводить до відтоку кваліфікованих кадрів, погіршує якість надання послуг і, відповідно, створює соціальне напруження в районі.

Щоб вийти з такої ситуації, на думку народного депутата Сергія Мандзія, необхідно підготувати відповідні пропозиції для внесення змін у постанову щодо збільшення граничної чисельності працівників Хмельницької РДА.

Представники обласної влади звернули увагу і на функціонування районних центрів соціальних служб та забезпечення надання базових соціальних послуг в умовах завершення реформи децентралізації. Зокрема, говорили про необхідність встановити гідну зарплату для працівників центрів соціальних служб, щоб запобігти відтоку кваліфікованих кадрів.

На підтримку з боку держави очікує і сфера охорони здоров’я краю. Зокрема, відділення екстреної медичної допомоги чекають нового медичного обладнання. Бюджетна підтримка потрібна і на добудову обласної дитячої лікарні.

Так само на увагу і фінансову підтримку сподіваються й ті, хто на місцях відповідає за збереження та реставрацію пам’яток архітектури національного значення, що перебувають у комунальній власності.

Загалом тем для обговорення виявилось чимало. І обидві сторони переконані: такі зустрічі дають змогу почути з перших уст про найгостріші проблемні питання, що потребують реагування з боку народних обранців. А завдяки конструктивному діалогу можна знайти шляхи їх вирішення.

— У вас є десять надійних друзів у Верховній Раді. Маємо всі повноваження для ефективної реалізації планів, тож завжди готові долучитися до зустрічей не тільки з керівництвом обласної адміністрації, а й із представниками різних галузей Хмельниччини для розв’язання нагальних проблем, — запевнив народний депутат Микола Стефанчук.

Хмельницький.

Фото Хмельницької ОДА.