У віртуальному заході Національного університету водного господарства та природокористування (НУВГП) промовцями виступили генеральні директори Рівненської АЕС Павло Павлишин, Хмельницької АЕС Андрій Козюра, ректор НУВГП Віктор Мошинський та представники освітнього закладу Віталій Прокопець і Андрій Сафоник, а також народний депутат України Олександр Ковальчук.

Наприкінці 2019 року за ініціативою Рівненської АЕС НУВГП увійшов до числа профільних ЗВО для НАЕК «Енергоатом». Рівненський університет готує спеціалістів за напрямами, які є актуальними для атомної галузі. Нині 7,2 відсотка колективу рівненських атомників становлять випускники НУВГП. Це 541 працівник, серед яких — керівники підрозділів, оперативні працівники та високо-кваліфіковані робітники. Торік у рамках співпраці спеціалістами РАЕС розпочато лекції для студентів 3—5 курсів технічних спеціальностей про атомну енергетику, технологічне обладнання та принцип роботи АЕС.

На Рівненській АЕС започатковано дуальну форму освіти для студентів НУВГП. Також фахівці енергогенеруючого підприємства спільно з викладачами освітнього закладу аналізують навчальні програми з метою наближення їх до потреб атомної електростанції.

Під час веб-зустрічі її учасники обговорили вектори розвитку партнерських взаємовідносин, плани та перспективи співпраці. Зокрема, Павло Павлишин розповів про роботу енергоблоків Рівненської АЕС, її роль в енергогенерації країни та колективний портрет; окреслив, за якими спеціальностями та у яких напрямах діяльності підприємство потребує кадрового наповнення; партнерські взаємовідносини між РАЕС та рівненським університетом, а також подальші кроки для поглиблення цієї співпраці.  Павло Яремович загострив увагу на питанні якості вищої освіти в Україні. Промовці відповіли на низку запитань від слухачів онлайн-дискусії щодо попиту на спеціалістів в атомній енергетиці, навчально-методичної бази університету для підготовки галузевих фахівців, проходження виробничої практики та різні профорієнтаційні проекти на АЕС, значущість співпраці ЗВО та АЕС для західних регіонів тощо.

Ректор НУВГП Віктор Мошинський наголосив, що нині відбувається ще один важливий крок у партнерстві освітнього закладу та АЕС: «Приємно, що такі потужні енергогенеруючі підприємства виявляють інтерес до нашого університету. Переконаний: ми зможемо отримати взаємовигідні результати, а це передусім висококваліфіковані фахівці для атомної галузі. Ми готові змінити підходи до підготовки фахівців для АЕС, адже дбаємо про її якість. Впевнений, що ми задовольнимо високі вимоги, які стоятимуть перед нами».

Юлія КУЛАЄВА, кореспондент прес-центру Рівненської АЕС.

Фото надано автором.