На першому та другому — в’єтнамський фо з яловичини та нігерійський суп банга. Про це повідомляється на сайті компанії.

«Шматочки ніжного буряка, що плавають у яскраво-червоному бульйоні для супу, який так люблять в Україні і в усій Східній Європі. Борщ, часто приправлений ложкою сметани, — це все що завгодно, але не просто буряковий суп. Він отримує гоструватий смак від квасу, молочно-ферментованого бурякового соку, ще однієї регіональної фірмової страви», — описують автори рейтингу українську страву. Втім, ця характеристика не передає і сотої частини аромату та смаку короля нашої кухні.

Борщ — найпопулярніша національна страва та гастрономічний символ України. Нараховується щонайменше 300 рецептів борщу, в кожному регіоні його готують по-своєму. Великою популярністю користуються полтавський борщ, чернігівський, київський, закарпатський, волинський, галицький, львівський тощо.

Втім, цю страву інколи називають російською.

У грудні минулого року представники ресторанного рейтингу Мішлен згадали борщ серед страв традиційної російської кухні. Після звернення Посольства України у Франції на сайті Michelin Guide з’явилася відредагована версія, а Мішлен вибачився за те, що відніс український борщ до національної кухні іншої країни.

Наразі культурологи готують номінаційне досьє для внесення борщу як традиційної української страви до списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО. Важливою складовою цього досьє стане борщ-марафон «Культура приготування українського борщу», який відбудеться у Києві цієї суботи за сприяння Міністерства культури та інформаційної політики.

До речі

Борщ традиційно є головною стравою під час фестивалів та кулінарних презентацій за межами України. Наприклад, 2018 року під час Дня української кухні, що відбувся в рамках Українського фестивалю в ліванському містечку Дума, в ролі шеф-кухаря спробував себе посол України в Лівані Ігор Осташ.

Фото зі сторінки Ігоря ОСТАША в Фейсбуці.