Нові законодавчі норми, що регулюють здійснення трансплантації в Україні, надають унікальні можливості. Зокрема, розбудовують вітчизняну медицину, забезпечуючи гідними зарплатами лікарів, а установи — сучасним устаткуванням.

Один з авторів ухваленого документа — народний депутат України, заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги й медичного страхування, голова підкомітету з питань сучасних медичних технологій і розвитку трансплантології Оксана Дмитрієва (на знімку). Вона побувала в Запоріжжі, де зустрілася із представниками охорони здоров’я регіону.

Оксана Дмитрієва високо оцінила досягнення регіону в галузі трансплантації. Відзначила, що ще з перших років незалежності України Запоріжжя було передовим у цій сфері — навіть у ті важкі часи, коли багато хто просто боявся займатися трансплантологією. Депутат побажала, щоб це лідерство вдалося втримати, продемонструвавши всій Україні, як можна працювати, розвивати трансплантацію.

«Ми були в Дніпрі. І склалася думка, що там створюватимуть центри з вилучення органів, а транспортувати їх будуть уже в Запоріжжя», — зауважила вона.

Ще півтора року тому голова підкомітету зустрічалася з лікарями й цікавилася, чому вони не працюють, чого не вистачає. З’ясувалося, що передусім медики побоюються правоохоронних органів.

«Тому перше, що ми зробили в законі, — це внесли до Кримінального кодексу зміну: «порушення трансплантації» перемінили на «навмисне порушення трансплантації». Був незрозумілий порядок трансплантації. Не було прописано, що саме порушують лікарі, за що на них відкривають якісь кримінальні виробництва. Тому в статті 13 закону тепер чітко прописано сам порядок трансплантації. І в правоохоронців можуть виникати питання із приводу саме навмисного його порушення», — заявила Оксана Дмитрієва.

За її словами, після прийняття закону 22 грудня 2019 року була проведена така кількість трансплантацій, яку не робили за всю історію незалежної України.

«Нині робота ведеться за декількома напрямами: це і залучення санітарної авіації, і популяризація донорства, і розвиток етапів, що передують трансплантації й наступних за нею. Так, ми захистили лікарів, але не зняли з них відповідальності», — підкреслила парламентарій.

Народний депутат також зауважила, що в Україні запрацювала Єдина державна інформаційна система: «У законі ми розділили її на трансплантації органів і кісткового мозку. Тому бачимо, що торік 1 квітня виконали першу несімейну трансплантацію кісткового мозку, яку до цього в Україні не робили. На сьогоднішній день зроблено вже п’ять таких трансплантацій. Існує недержавний реєстр — ми дозволили законом його залучати. Він наповнюється. Наприкінці минулого року між міністерством і реєстром було підписано Меморандум про спільну роботу. Це працює повільно, але якісно, зроблено перші кроки.

Оксана Дмитрієва переконана в необхідності розвивати в Україні цей напрям: «Відправляти наших пацієнтів за кордон ми більше не можемо собі дозволити. А пацієнти помирають. Ми повертаємо пацієнтів, яких не трансплантують за кордоном. Це треба робити в Україні, де наші лікарі-трансплантологи можуть допомогти тим, кому це потрібно».

Запоріжжя.

Фото надано автором.