Принаймні в цьому нас переконує заступник міністра економіки Тарас Качка й уточнює, що в Україні подорожчали яйця, масло, молоко та соняшникова олія.

«Причина... — менший урожай зернових в минулому році, більші ціни в світі, і ці ціни будуть високими ще цей рік... Подивимося... восени, але... будуть досить високі ціни. Це призводить до підвищення собівартості виробництва і яєць, і молока, і м’яса...» — прогнозує урядовець і заспокоює, мовляв, «таке зростання трохи зупиниться, тому що ціни і так уже майже максимальні».

Тим часом на сайті Державної служби статистики повідомляється, що на початку року в Україні зросли ціни майже на всі харчові продукти, зокрема овочі та м’ясо. За даними відомства, у січні подорожчали крупи та хліб.

М’ясо також зросло в ціні. Зокрема вартість яловичини збільшилася до 149 гривень за кілограм. Птиця подорожчала до 57,4 гривні, а куряче філе до 93 гривень за кілограм. Сало з 78 гривень подорожчало до 81 гривні за кілограм.

Яйця, за даними Держстату, подорожчали до 32,3 гривні за десяток.

Якщо й надалі триватиме «підтягування до світового рівня», то вже жодної пенсії та зарплати українцям не вистачить, не кажучи вже про прожитковий мінімум.

До речі, минулого тижня через невдоволення розміром мінімального прожиткового рівня й одночасно високі тарифи на комунальні послуги українці звернулися з петицією до Президента. Кількість схвальних голосів, яку вона набрала протягом перших днів голосування, не залишає сумніву, що її доведеться розглядати, давати відповідь і приймати рішення. Автор петиції звертає увагу на те, що розмір оплати за комунальні послуги перевищує прожитковий мінімум.
Саме з цієї причини ініціатор звернення вимагає від уряду України включити до прожиткового мінімуму оплату комунальних послуг. «У країні встановлено прожитковий мінімум. Що туди входить: труси, штани, харчові продукти... Усе це добре, але... за користування водою, опаленням і іншими послугами ЖКГ потрібно платити? І ці послуги перевищують прожитковий мінімум... Вимагаю від уряду України включити в прожитковий мінімум оплату комунальних послуг...» — ідеться в тексті петиції.

Цікаво, погодьтеся, дочекатися відповіді. Ну і, звісно ж, справедливого рішення!

Насамкінець трохи оптимізму від радника Президента України та екс-міністра економіки Тимофія Милованова. Він тішиться тим, що, мовляв, під час пандемії наш експорт упав набагато менше, ніж імпорт! Українська економіка встояла під час пандемії завдяки злагодженій роботі українців, які працювали і вчасно платили податки, та уряду, який намагався виконати бюджет.

«Було дуже складно. І бізнеси працювали та адаптувалися, і люди платили податки, і загалом уряд, наскільки це можливо, намагався виконати бюджет...» — зазначив екс-міністр.

Радник Президента наголосив, що попри коронавірусну кризу Україні вдалося втримати експорт на належному рівні, що і врятувало ситуацію. «Наша економіка виявилася більш стійкою до кризи, ніж прогнозувалося», — констатував Т. Милованов.

Підсумовував Віктор БОНДАР.