За підсумками 2020 року теплицю Полтавського обласного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді визнано найкращою серед оаз вічнозеленої краси, розташованих у закладах загальної середньої та позашкільної освіти з восьми областей нашої держави. Тож її господарям — працівникам і юним вихованцям центру — присуджено перше місце у всеукраїнському конкурсі «Дивовижна теплиця».

Таке визнання є цілком заслуженим. Згадану теплицю, що розташована фактично в центрі Полтави, спорудили ще 1958 року. А 2015-го її реконструювали. Тож тепер цей острівець яскравої флори площею майже 200 квадратних метрів справді вабить око зовні й усередині. Однак зводили його не для забави. Теплиця стала невід’ємною складовою частиною навчально-дослідної земельної ділянки еколого-натуралістичного центру.

Тож тут постійно влаштовують навчальні й практичні заняття, передбачені програмами діяльності гуртків юних овочівників і рослинників, квітникарів, фітодизайнерів, знавців лікарських рослин. Так само регулярно використовують її для здобуття учнями навичок дослідницької, природоохоронної роботи.

Є три відділи: власне тепличний, робоча кімната й оранжерейний. В останньому навіть за лютих морозів температура не опускається нижче 22-23 градусів тепла. Тобто створюється мікроклімат тропіків, субтропіків, пустель, придатний для вирощування найрізноманітніших екзотичних рослин і плодів.

Зрештою, кактуси, ананаси, каланхое, юкка, авокадо та інші рослини і плоди для вихованців згаданих гуртків уже зовсім не екзоти. Адже з ними юні натуралісти під керівництвом досвідчених наставників проводять певні досліди, спостерігають за тим, як росте й розвивається та чи інша рослина (на знімку), наскільки відчутним для неї стає вплив температур повітря та інших факторів зовнішнього середовища.

Узимку в теплиці вирощують цибулю на зелене перо, петрушку, кріп, навесні — овочеву та квіткову розсаду, протягом року — кімнатні квіти.

Фото з сайту Полтавського обласного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді.