«В Україні розпочалася третя хвиля коронавірусу. На жаль, це факт. Зростає кількість захворювань, госпіталізацій, збільшується кількість важких хворих, зростає навантаження на нашу медичну систему загалом», — заявив на початку вчорашнього засідання уряду Прем’єр-міністр Денис Шмигаль. У зв’язку з цим він закликав громадян пам’ятати про необхідність дотримання карантинних обмежень, а місцеву владу — максимально відповідально організовувати протиепідемічні заходи.

«Медична система України готова до третьої хвилі, адже процес посилення її спроможності не зупинявся від початку пандемії. На сьогодні ми забезпечили підведеним киснем понад 60 тисяч ліжко-місць, що є одним із найвищих показників у Європі», — зазначив глава уряду, зауваживши, що нині в нас з’явився ще такий механізм протидії пандемії, як вакцинація. «Що більше людей отримуватимуть вакцину, то швидше ми зможемо пройти період коронакризи і не обтяжувати країну посиленими карантинними обмеженнями. Україна закуповує виключно безпечні вакцини, які визнані у передових країнах світу. Зокрема, вакцина від AstraZeneca — Serum Institute, яка нині є в Україні, закуповується і Канадою, і Великою Британією, й іншими провідними країнами світу», — наголосив Д. Шмигаль, закликавши українців записуватися на вакцинацію, що можна зробити за допомогою мобільного застосунку «Дія» або через контакт-центр Міністерства охорони здоров’я.

Звісно, ніхто не сперечається із твердженням прем’єра, що «вакцинація — це наша найкраща можливість повернутися до нормального життя», проте якщо вона й далі відбуватиметься нинішніми темпами, то перспектива повернення до нормального життя нам ще довго не світить.

Ще однією проблемою, яка може стримувати масову вакцинацію, є досить активна пропаганда так званих антивакцинаторів. Вочевидь ураховуючи це, уряд підтримав та подасть на розгляд парламенту законопроект про внесення змін до Закону «Про рекламу», якими пропонується тимчасово, на період карантину, розширити обов’язковий мінімальний обсяг безплатної соціальної реклами в електронних та друкованих ЗМІ, що спрямована на запобігання поширенню на території України CОVID-19.

Коментуючи останні статистичні дані, які свідчать про прискорення інфляційних процесів, Д. Шмигаль зазначив, що уряд у щоденному режимі аналізує ціни на соціальні товари та продукти, вартість яких зростає найбільше. «Уже тепер можу сказати: зростання відбувається і через об’єктивні фактори, але також фіксуємо спроби монопольних змов та маніпуляцій. Наразі із ключовими групами виробників та торговельних мереж ми говоримо про збільшення пропозиції, що має збалансувати ціни», — сказав він, зазначивши, що те саме стосується цін на пальне. Водночас уряд спілкується із власниками АЗС, а також продовжує роботу з ліквідації нелегальних заправок.

Уряд підтримав проект указу Президента щодо затвердження Стратегії економічної безпеки України на період до 2025 року. Під час засідання затверджено положення про Єдиний державний веб-портал цифрової освіти «Дія. Цифрова освіта».