Відкривши захід, віце-прем’єр-міністр — міністр з питань цифрової трансформації України Михайло Федоров розповів про плани міністерства щодо розвитку креативної індустрії.

«Мета Мінцифри — створити найзручнішу державу в світі і зробити це за декілька років. Зручну з точки зору державних послуг. Ми хочемо за три роки, і вже рік нам це вдається, оцифрувати всі послуги, які є в нашій державі, і зробити їх онлайн», — сказав віце-прем’єр-міністр — міністр з питань цифрової трансформації України Михайло Федоров (на знімку). Для реалізації цієї амбітної мети, за його словами, міністерство має виконати чотири завдання: перевести всі послуги в онлайн; покрити територію країни на 95 відсотків Інтернетом; навчити базової цифрової грамотності 6 мільйонів людей, бо саме стільки громадян перебувають у цифровому розриві і не володіють базовими навичками. А також збільшити частку ІТ та креативної індустрії у ВВП нашої країни до 10 відсотків. Нині це — 3,7—4,2 відсотка.

Для того, щоб цей прогрес став дійсністю, зауважив М. Федоров, було розроблено так званий законопроект «Дія. Сіті». «ІТ-напрям обрано не випадково, — зазначив віце-прем’єр-міністр, — адже ця галузь — фундаментальна для цифрової трансформації і є час-тиною креативної індустрії».

Власне «Дія. Сіті» — це спеціальний правовий та економічний режим, свого роду спеціальний податковий режим, який допоможе розвиватися креативній індустрії. Зокрема, завдяки реалізації «Дія. Сіті» до 2025 року кількість співробітників ІТ-ринку може збільшитись до 450 тисяч, а дохо-ди галузі — зрости майже з 6 мільярдів доларів США до 16 мільярдів доларів США.

«Створюючи зручну державу, ми хочемо, щоб люди... в кілька кліків могли відкривати компанії та вести бізнес», — сказав М. Федоров, додавши, що, зрештою, будь-який прогрес, прорив у будь-якій сфері, чи то в освіті або медицині, тісно пов’язаний із технологіями. «Тому можна сказати, що будь-який стартап, який з’являється в нашій країні, — це тех-нологічний стартап. І для кожного такого стар-тапу це буде «Дія. Сіті», — наголосив віце-прем’єр.

А за словами міністра культури та інформаційної політики Олександра Ткаченка, саме креативні індустрії розвиваються найбільш стрімко, адже спираються не на ресурси, не на землю чи нафту, а на головне — людину, на її здібності. «Тому без креативних індустрій уявити майбутнє цієї країни доволі важко, — переконаний він. — Тому ми й кажемо, що без них майбутнє українців навряд чи зміниться».

Фото зі сторінкиФоруму «Україна 30» у Фейсбуці.