Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков, генеральний директор Хмельницької АЕС Андрій Козюра.

Голова парламенту Дмитро Разумков поспілкувався з педагогічним колективом і слухачами академії та вручив відзнаки Верховної Ради України.

Цікавість до такого потужного об’єкта енергетики не випадкова. Адже ХАЕС виробляє майже 7,6 відсотка електроенергії в країні, а частка ХАЕС у реалізації товарної продукції області становить 13,6 відсотка. Щодоби ХАЕС генерує понад 48 мільйонів кіловат-годин електроенергії.

Після знайомства з роботою станції Дмитро Разумков разом із народними депутатами та очільниками області взяв участь у нараді, де обговорили проблеми атомної енергетики.

— Ми готові спільно з Президентом України, керівництвом Хмельницької області, народними депутатами від Хмельниччини долучитись до їхнього вирішення. Спільно рухаючись вперед, зможемо створити конкурентні можливості як для держави, так і для енергетиків, — сказав Дмитро Разумков.

На цьому шляху вже зроблено чимало. Проект закону України «Про розміщення, проектування та будівництво енергоблоків №№ 3, 4 Хмельницької атомної електростанції» вже спрямовано до Кабінету Міністрів. Очікується, що найближчим часом він буде винесений на розгляд Верховної Ради.

Як процес підготовки, так і саме будівництво вимагають чималих технічних, виробничих та фінансових ресурсів. Але, за твердженням енергетиків, всі старання будуть винагороджені. Адже запуск нових блоків суттєво збільшить обсяги виробництва електроенергії, а це не тільки стримуватиме зростання тарифів на енергоносії, а й забезпечить баланс та стійкість енергосистеми країни. Нове будівництво допоможе створити додаткові робочі місця не тільки на будівельному майданчику та на самій станції. Замовлення отримають і вітчизняні підприємства, які можуть бути залучені до виробництва обладнання. Крім того, введення енергоблоків ХАЕС в експлуатацію сприятиме об’єднанню української та європейської енергосистем.

Масштабність поставлених завдань потребує спільної роботи всіх органів державної влади, і Верховна Рада також повинна сказати своє вагоме слово. На переконання Дмитра Разумкова, вона готова працювати над законодавчими ініціативами, які сприятимуть реалізації проекту.

Познайомившись із роботою ХАЕС та поспілкувавшись із працівниками станції, Голова Верховної Ради подякував їм за працю і пообіцяв підтримку парламентаріїв у розв’язанні проблем ядерної енергетики, яка відіграє важливу роль у забезпеченні енергетичної безпеки України.

В обласному центрі Дмитро Разумков побував на ще одному важливому з точки зору національної безпеки об’єкті, який готує захисників державних кордонів, — у Національній академії Державної прикордонної служби України імені Богдана Хмельницького. Цей вищий військовий навчальний заклад — єдиний в країні, який здійснює підготовку прикордонників. За час свого існування академія направила в органи охорони державного кордону більше одинадцяти тисяч висококваліфікованих офіцерів-прикордонників. Серед її випускників шістнадцятеро тих, хто віддав своє життя, захищаючи Україну.

Очільник парламенту мав змогу побачити, як налагоджений навчальний процес в академії, зустрітись з викладацьким складом та курсантами. Невдовзі всі вони стануть на захист українських кордонів, тож безпека держави і кожного з нас буде в їхніх руках.

Хмельницький.

 

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут.