На знімку: під час показу стрічки «Позивний Італієць» у Маріуполі.

Фільм розповідає історію добровольця-нацгвардійця, несправедливо засудженого через наклепи російської пропаганди, та про перемогу України у цій справі.

У Палаці культури «Молодіжний», де відбувався показ стрічки «Позивний Італієць», також було презентовано книжку видавництва «Фоліо» «Віталій Марків».

Документальний фільм, автором якого є директор департаменту комунікації МВС Артем Шевченко, створений за підтримки Мінкультінформполітики. Першими його глядачами стали військовослужбовці Національної гвардії України, зокрема воїни окремого загону спеціального призначення «Азов», солдати і офіцери маріупольського загону морської охорони, курсанти і співробітники поліції та бійці Збройних Сил України. На презентацію також було запрошено т. в. о. начальника поліції Донецької області Артема Киська.

— «Позивний Італієць» — це фільм про інформаційну війну, символом якої стала телевізійна вежа на горі Карачун поблизу Слов’янська, — сказав Артем Шевченко. — Цю вежу обороняв у 2014 році гвардієць Віталій Марків із позивним «Італієць», і під нею загинули італійський фоторепортер Андреа Рокеллі та його російський перекладач Андрій Миронов. У 2017 році Марківа було затримано в Італії за надуманими звинуваченнями у їх вбивстві та засуджено до 24 років позбавлення волі, з них понад три роки він провів за ґратами.

Артем Шевченко наголосив, що попри намагання агресора нашій державі вдалося досягти успіху та довести невинуватість Віталія.

— Коли мене затримали, єдиним способом повернутися додому було визнати свою провину, — зазначив Віталій Марків. — Але це означало, що всі обвинувачення ляжуть на Україну. Я відповів, що категорично проти та боротимусь до кінця. У тюрмі мене не полишала надія, бо я був не один. Керівництво держави, дипломати, міністр внутрішніх справ, побратими з Національної гвардії, всі українці всередині країни та діаспора — це був потужний єдиний фронт.

Неспростовні докази невинуватості Віталія Марківа здобула Національна поліція, зокрема слідчі Слов’янська. Отже, саме Слов’янськ — наступне місто, де відбулася презентація документального фільму та книжки про Віталія Марківа.

За словами автора фільму Артема Шевченка, «справа Марківа» для нього — це особиста історія: він познайомився із героєм стрічки в 2014 році, коли працював на Донеччині військовим репортером.

Фото відділу комунікації поліції Донецької області.