Харківські угоди. Голова Верховної Ради Дмитро Разумков не впевнений, що ідею Ради національної безпеки і оборони України притягти до відповідальності народних депутатів, які підтримали Харківські угоди в 2010 році, можна реалізувати в повному обсязі. (Нагадаємо, угода передбачала, що Україна передає Крим в безстрокову оренду Чорноморському флоту РФ). За його словами, у статті 80 Конституції йдеться про те, що народні обранці не несуть відповідальності за голосування в стінах Верховної Ради.

Однак, на його переконання, інші учасники цього процесу, приміром, ті, хто готував матеріали чи пропонував розглянути це питання в стінах парламенту, можуть понести покарання, якщо вони діяли не в інтересах України, а в інтересах іншої держави.

Локдаун і вакцинація. «Є достатньо чіткі критерії, коли мають запроваджувати локдаун», — зазначив глава парламенту і додав, що ситуація погіршується: збільшується кількість хворих на ковід, зокрема і народних депутатів, тому що вони працюють у регіонах, з виборцями. Станом на понеділок хворіє або перехворіли у Верховній Раді 171 народний депутат і більш як 300 осіб — в апараті парламенту. «Сподіваюся, що зможемо пройти і це випробування. Воно вже не перше.

Парламент жодного разу не йшов на локдаун, ми продовжували працювати, навіть змінюючи режим роботи комітетів», — наголосив Дмитро Разумков і підкреслив, що треба віддати належне політикам, виступи яких з парламентської трибуни пов’язані з ковідом і не мають політичного забарвлення. «Політичні питання знімаються з порядку денного, і політики працюють над тими законами, які можуть допомогти країні вийти з коронакризи», — підкреслив глава парламенту.

Нова коаліція. Відповідаючи на запитання чи можлива коаліція «Слуги народу» і «Батьківщини», Дмитро Разумков наголосив, що судячи з результатів голосування, більшість і сьогодні є. «Мало того, — додав він, — є рішення, які набирають більше 300 голосів. Питання щодо коаліції може бути і може обговорюватися. На жаль чи на щастя, я в таких перемовинах участі не беру».

Законопроекти і ТСК. Дмитро Разумков акцентував, що є прихильником того, щоб вибудовувати вертикаль влади в гарному розумінні цього слова, якщо йдеться про розвиток регіональної політики. «Про підпорядкованість не йдеться, а йдеться про партнерські стосунки», — уточнив він.

Стосовно ТСК по вагнерівцях, Голова Верховної Ради вкотре наголосив, що якщо питання буде готове до розгляду, його обов’язково обговорять у сесійній залі.

Вл. інф.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.