Зокрема, підготовку закону про парламентську опозицію.

У заході взяли участь колишній Президент Європейського Парламенту Пет Кокс і доповідач Європейського Парламенту з питань України Міхаель Ґалер.

«Наше завдання — закріпити на рівні закону принципи справедливого розподілу влади в парламенті. В Україні впродовж майже 30 років діяв принцип: переможцю дістається все. Ми хочемо змінити це й напрацювати модель, за якою буде дотримано максимальний баланс між коаліцією та опозицією. Саме тому для регламентації правового статусу парламентської опозиції ми запропонували внести відповідні зміни до Регламенту Верховної Ради України», — повідомив Руслан Стефанчук.

За його словами, існує кілька підходів до розуміння поняття «парламентська опозиція». «Сьогодні маємо три підходи щодо визначення поняття «парламентська опозиція». Перший підхід: парламентська опозиція — це всі фракції та групи, які не увійшли до парламентської коаліції. Другий підхід полягає в тому, що опозиція має бути об’єднаною, як і коаліція. Третій підхід — опозицією є або друга за кількістю фракція, або кількісно більше об’єднання фракцій. Кожен із підходів має свої плюси та мінуси. Нині ми зупинилися на першому підході, відповідно до якого парламентською опозицією є фракції та групи, які не увійшли до коаліції», — зазначив Перший заступник Голови Верховної Ради.

Колишній Президент Європейського Парламенту Пет Кокс поділився своїм баченням, орієнтуючись на спостереження за діяльністю парламенту України. На його думку, переважна більшість парламентської опозиції абсолютно віддана Україні, хоча й не завжди поділяє погляди коаліції. Він висловив готовність поділитися досвідом і надати необхідну підтримку.

Доповідач Європарламенту з питань України Міхаель Ґалер повідомив, що в західному світі також є різні підходи до визначення парламентської опозиції. У демократичному парламенті має бути дотримано баланс між коаліцією й опозицією. На його думку, важливо визначити права, які отримає парламентська меншість.

Учасники відеоконференції домовилися про проведення наступної зустрічі щодо обговорення питань, пов’язаних із парламентською опозицією та підвищенням якості законодавства України.

Секретаріат Першого заступника Голови Верховної Ради України.