У рамках круглого столу «Про стан дотримання прав людини в місцях несвободи», ініційованого профільним парламентським комітетом, Уповноважений Верховної Ради України Людмила Денісова представила спецдоповідь про стан дотримання прав і свобод людини в місцях несвободи в період дії надзвичайної ситуації, пов’язаної з поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19.

Під час виступу Уповноважений наголосила, що Україна ввійшла до п’ятірки європейських країн, які продовжували регулярні візити до місць несвободи з метою моніторингу дотримання прав і свобод людини і громадянина в умовах пандемії.

За її словами, протягом 2020 року секретаріат Омбудсмана і представники громадськості здійснили 815 моніторингових візитів до всіх місць несвободи, з яких 677 візитів проведено з початку пандемії. У 99 відсотках таких візитів зафіксовано порушення прав людини та дотримання протиепідеміологічних заходів у місцях несвободи всіх типів.

Зокрема, як повідомляє прес-служба Уповноваженого, йдеться про порушення прав утримуваних осіб на охорону здоров’я та медичне забезпечення, права на безпечне розміщення та соціальне дистанціювання, права утримуваних осіб на підтримання контактів із зовнішнім світом, права на отримання від родичів харчових продуктів та інших приналежностей із дотриманням необхідних захисних засобів тощо.

«За результатами проведених моніторингових візитів скеровано звіти та листи з рекомендаціями щодо усунення виявлених порушень до центральних та місцевих органів виконавчої влади, а також протягом 2020 року здійснено повторні моніторингові візити до місць несвободи, під час яких встановлено невиконання рекомендацій щодо дотримання протиепідемічних заходів Національною поліцією України, Державною міграційною службою України, Державною прикордонною службою України, Міноборони, судами та обласними державними адміністраціями, — зауважила Л. Денісова.

З метою поновлення прав громадян Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини внесено відповідні акти реагування — 10 подань міністру юстиції України щодо поновлення права утримуваних осіб на гідні умови тримання та належну медичну допомогу, лист до міністра охорони здоров’я України щодо забезпечення пенітенціарних установ швидкими тестами на SARS-CoV-2. Крім того, за зверненнями до правоохоронних органів відкрито 24 кримінальні провадження, в яких здійснюється досудове розслідування.

«На моєму контролі продовжує перебувати стан додержання прав утримуваних осіб в місцях несвободи в умовах пандемії COVID-19. Так, станом на 09.03. 2021 проведено 155 моніторингових візитів національного превентивного механізму, в яких продовжують фіксуватися порушення прав утримуваних осіб на належну медичну допомогу, на безпечне розміщення та соціальне дистанціювання, на підтримання контактів із зовнішнім світом», — підкреслила Людмила Денісова.

Насамкінець Уповноважений висловила сподівання, що всі озвучені нею факти змусять керівників органів влади, у сфері правового регулювання яких є місця несвободи, вжити відповідних заходів реагування для недопущення протидії поширення коронавірусної хвороби та запобігання порушенням прав утримуваних осіб, які перебувають у зоні підвищеного ризику зараження коронавірусом.