Про це сказав Голова Верховної Ради Дмитро Разумков під час телефонної розмови із Сенатором США, співголовою Сенатського українського кокусу Робертом Портманом (на знімку).

«Україна цінує двопартійну підтримку, яку ми спостерігаємо в Конгресі США. Ми вдячні за підтримку законодавчих ініціатив, спрямованих на посилення допомоги Україні, особливо у сфері безпеки та оборони», — сказав Голова Верховної Ради.

Дмитро Разумков подякував Роберту Портману за вагомий особистий внесок у формування міцної парламентської основи україно-американського стратегічного партнерства, подальшого розвитку взаємовигідної співпраці та взаємодії.

Під час зустрічі він запевнив, що Україна визначилася зі своїм геополітичним напрямом — це європейська та євроатлантична інтеграція, і наголосив, що вдячний за підтримку США у цьому питанні.

Глава парламенту висловив сподівання, що незабаром наслідки пандемії будуть подолані, а співпраця між Україною та США буде активізована, зокрема між групами міжпарламентських зв’язків та комітетами у закордонних справах.

Сторони також обговорили співпрацю в енергетичній галузі, зокрема протидію будівництву газопроводу «Північний потік-2».

Дмитро Разумков назвав питання енергетичної безпеки одним із важливих елементів національної безпеки України і подякував США за санкційну політику щодо «Північного потоку-2».

«Україна не раз відчувала на собі, як цей економічний проект перетворюється на елемент тиску, елемент впливу не економічного, а політичного. І дуже часто він використовується як механізм шантажу. Тому я впевнений, що ми повинні об’єднувати зусилля в блокуванні подальшого просування цього процесу», — сказав Голова Верховної Ради.

Глава парламенту висловив сподівання, що США й надалі забезпечуватимуть санкції щодо проекту «Північний потік-2», що унеможливить його остаточне завершення, і наголосив на необхідності повного блокування можливості його завершення та введення в експлуатацію.

Дмитро Разумков також висловив вдячність за послідовну санкційну політику США у відповідь на триваючу російську агресію проти України на Донбасі та у Криму і зазначив, що досягнення миру на Донбасі залишається ключовим пріоритетом для українського парламенту та українського народу.

Своєю чергою Сенатор США Роберт Портман запевнив у підтримці США територіальної цілісності та суверенітету України. Також він висловив підтримку у протидії будівництву та запуску газопроводу «Північного потоку-2».

Сторони наголосили на важливості подальшого тісного співробітництва та важливості україно-американських відносин.

Прес-служба апарату Верховної Ради України.