Після перерви народні депутати зібралися на позачергове засідання, яке скликали за підписом 150 народних депутатів. Парламентарії без обговорення прийняли проект постанови (№ 5272) про внесення змін до календарного плану проведення п’ятої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання. За цими змінами тиждень із 29 березня по 2 квітня 2021 року народні депутати працюватимуть у комітетах, комісіях, депутатських фракціях та групах.

На вимогу двох фракцій із трибуни виступили представники «Європейської солідарності» та «Голосу». Михайло Забродський наголосив, що протягом останнього тижня ключові світові ЗМІ вийшли із повідомленнями про зрив спецоперації із затримання «вагнерівців». Головне питання, каже він, нині в тому, чи здатна Україна сама розслідувати цю справу. У цьому контексті важливо створити саме парламентську ТСК, наголосив народний депутат. Якщо винні залишаться непокараними, вони й надалі створюватимуть умови для витоку державних секретів прямо до Кремля, сказав він та звернув увагу, що нам потрібно відновити довіру міжнародних партнерів, якій завдано удару внаслідок зриву спецоперації. «Вагнер», за словами М. Забродського, це терористичне угруповання, яке виконує для режиму В. Путіна найбруднішу роботу у всіх точках земної кулі, зокрема й на Донбасі.

Ярослав Железняк звернув увагу на те, що формат ТСК, який пропонує влада, може поховати правду та закликав голосувати за проект постанови (№ 4105) про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з питань розслідування оприлюднених у ЗМІ фактів можливих протиправних дій посадових осіб, що могли призвести до уникнення кримінальної відповідальності членами «приватної військової компанії Вагнера» та завдання шкоди національним інтересам України.

Вл. інф.