Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков (на знімку ліворуч) під час зустрічі з Президентом Литовської Республіки Ґітанасом Науседою (на знімку праворуч) висловив сподівання на збереження високої динаміки відносин Києва та Вільнюса.

«Ми дуже цінуємо партнерство, яке склалося з Балтійськими державами, зокрема з Литвою. Для нас це не лише слова. Ми пам’ятаємо, хто із самого початку, в найважчкі часи, починаючи з 2014 року, стояв поряд із нами», — сказав голова українського парламенту на зустрічі із Президентом Литви, який перебуває з офіційним візитом у Києві.

Голова Верховної Ради подякував за ухвалення «Резолюції Сеймасу про довгострокові керівні принципи та нерозривність зовнішньої та європейської політики Литви» в грудні 2020 року, в якій висловлюється підтримка України в пріоритетних для нас напрямах.

За словами глави парламенту, важливо, щоб Україна та Литва залишалися сталими партнерами не лише у двосторонньому форматі та форматі «Балтік+», а й на різних міжнародних майданчиках, а саме в ПАРЄ, ПА НАТО, ПА ОБСЄ. «Литва виступає не лише партнером, але дуже часто й адвокатом інтересів нашої держави», — зазначив він.

Окремо Дмитро Разумков відзначив співпрацю в рамках ООН. Глава парламенту наголосив, що Україна цінує підтримку Литви в питаннях безпеки. Він також висловив вдячність за допомогу в лікуванні та реабілітації українських військовослужбовців, які пройшли війну на сході України.

«Безпека для нас — не лише слова. Триває війна на сході нашої держави, тимчасово окуповані території Донбасу, анексований та окупований Крим. Сьогодні ми отримали звістку про те, що, на жаль, загинув наш військовослужбовець», — сказав Дмитро Разумков.

Він зазначив, що в останні тижні та місяці погіршилася ситуація на сході України та порушується перемир’я, яке зберігалося протягом багатьох місяців.

Дмитро Разумков підкреслив, що національна безпека включає в себе економічну та енергетичну складову. «Мені дуже приємно констатувати, що ми маємо спільний погляд на «Північний потік-2». На жаль, ми не можемо його розцінювати як економічний проект», — сказав він.

«Українська держава завжди була і залишається надійним та відповідальним транзитером газу. Але держава-постачальник використовує це не як бізнес або економічну співпрацю, а як механізм тиску на Україну», — зазначив глава парламенту.

За його словами, якщо буде добудовано газопровід «Північний потік-2», то він нестиме загрозу не лише для України, але й для європейських держав, оскільки буде використовуватися для політичного тиску.

«Я мав можливість поспілкуватися з цього приводу з колегами з Литви та Польщі. І ми займаємо єдину позицію з цього питання. Для нас і для вас важливим є збереження тих санкцій, які введені по відношенню до «Північного потоку-2», а може, й їх розширення. Тому що це єдиний дієвий механізм по відношенню до постачальника», — наголосив Дмитро Разумков.

Голова Верховної Ради України також підняв питання щодо порушення прав і свобод людини в Криму.

«Ситуація, на жаль, зберігається перманентною протягом уже багатьох років, а іноді навіть і погіршується. Порушуються не лише закони і Конституція України,  тому що Крим — це частина саме нашої держави, як кому не хотілося б.

Порушуються всі можливі норми міжнародного права», — сказав він.

Дмитро Разумков висловив сподівання на підтримку Литви, зокрема, в питанні доступу до Криму Міжнародного Комітету Червоного Хреста та інших міжнародних організацій, які мають забезпечити дотримання прав людини.

«Фактично Росія сьогодні перетворює український Крим на свою мілітаризовану базу і використовує виключно для таких інтересів, це загроза не лише для нашої держави, а й для Причорноморського регіону, багатьох держав Східної та Центральної Європи», — підкреслив глава парламенту.

Своєю чергою, Президент Литовської Республіки Ґітанас Науседа висловив підтримку Україні та підкреслив, що двосторонні відносини наших держав мають великий потенціал.

Прес-служба апарату Верховної Ради України.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.