На території Запорізької області — чимало закладів, в яких проживають і лікуються, виховуються, а часом і перевиховуються особи, які потребують особливої уваги. Але, на жаль, забезпечують їм це далеко не завжди.

Про це розповіли в офісі Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, представники якого здійснили моніторинг таких закладів.

Одним з об’єктів, який відвідали перевіряльники, став окремий підрозділ обласної клінічної психіатричної лікарні в місті Гуляйполе (на знімку). Він розташований у пристосованих старих приміщеннях. Умови лікування принижують гідність пацієнтів: після госпіталізації їх переодягають у лікарняний одяг, який отримали як гуманітарну допомогу і після прання видають будь-якому пацієнтові. У палатах відсутні двері, люди сплять на старих ліжках, тоді як наявні нові не використовуються. У коридорах розміщено старі баки з питною водою без дотримання вимог санітарних норм.

Крім того, не ведеться журнал обліку тілесних ушкоджень хворих, а також необхідна дозвільна документація в разі застосування фіксації, яка здійснюється саморобними ременями.

Відвідали перевіряльники й обласний клінічний центр з надання психіатричної допомоги в місті Молочанську. На стаціонарному лікуванні тут перебувають 25 пацієнтів з психічними розладами. До однієї особи за ухвалою суду застосовано примусові заходи медичного характеру.

Лікарня має тільки одне відділення, в якому спільно перебувають чоловіки і жінки. Тут не створено умови для забезпечення приватності пацієнтів. Наприклад, усі палати й туалети не мають дверей, у палатах відсутні тумби для зберігання особистих речей. Також у відділенні відсутня ванна кімната, всі пацієнти змушені митися в сусідньому корпусі, який не пристосований для цього і не відповідає санітарним нормам.

«У лікарні застосовується фізичне обмеження пацієнтів, які перебувають у стані психомоторного збудження, однак усупереч наказу МОЗ таке обмеження не фіксується в медичній картці стаціонарного хворого, «Журнал реєстрації застосування фізичного обмеження та/або ізоляції при наданні психіатричної допомоги особам, які страждають на психічні розлади» не ведеться. Водночас працівники лікарні відмовилися надати засоби, якими здійснюється фізичне обмеження.

Наступний об’єкт у тому самому Молочанську — спеціальна школа-інтернат, в якій спеціальну освіту здобувають 92 вихованці. Також 17 дітей зараховано до дошкільного відділення. Як переконалися перевіряльники, тут не виконано рекомендацій, які було надано під час такого самого візиту в 2018 році. Так, у порушення правил пожежної безпеки не виконано капітальний ремонт обідньої зали, на всіх вікнах якої вмонтовано стаціонарні грати, що не відчиняються. Відсутня необхідна вентиляція — через це на стелі та стінах утворилася пліснява, прибрати яку вже неможливо без капітального ремонту. Порушуються правила пожежної безпеки в навчальному та спальному корпусах — там не провели сигналізацію з виведенням на пульт спостереження. Для вмивання в кранах є тільки холодна вода.

Також повторно навідалися вони в Мелітопольську установу виконання покарань. У день візиту тут перебували 108 жінок, з них дві неповнолітні дівчини. Під час перевірки зазначалося, що потребує реконструкції та заміни обладнання дільниця карантину, діагностики та розподілу, розташована в одному приміщенні з дисциплінарним ізолятором. Локальна дільниця вказаного структурного підрозділу використовується як прогулянковий дворик, а це порушує режим ізоляції дільниці карантину.

У дисциплінарному ізоляторі наявна тільки одна камера. Через це неможливо одночасно розмістити різні категорії засуджених. Локальна дільниця для неповнолітніх не обладнана спортивним інвентарем, тому дівчата не мають змоги займатися фізичними вправами на свіжому повітрі.

«Виявлено порушення права засуджених на оплачувану працю. У лютому на швейній дільниці підприємства безоплатно працювали дев’ять жінок», — підкреслюють перевіряльники.

Також вони виявили недоліки, які можуть призвести до порушення права жінок і дівчат на охорону здоров’я та належну медичну допомогу. Неповнолітнім не забезпечено надання належної медичної допомоги, зокрема, не залучаються для проведення консультацій, обстежень і лікування лікарі: отоларинголог, офтальмолог, невропатолог і хірург. Причина — відсутність укладених відповідних договорів з Міністерством охорони здоров’я.

Медична частина не забезпечена необхідною кількістю медичних препаратів для надання гінекологічної допомоги жінкам і дівчатам.

І, нарешті, Преславський психоневрологічний інтернат, де проживають 339 осіб з психічними розладами. Тут встановили порушення галузевих стандартів надання психіатричної допомоги, зокрема застосування фізичного обмеження. Виявлено випадки, коли не забезпечується доступ до спеціалізованої медичної допомоги за наявності супутніх соматичних захворювань у підопічних.

За результатами перевірок буде складено звіти, керівництву закладів надішлють рекомендації щодо усунення виявлених недоліків. Буде поінформовано й відповідні центральні органи.

Запорізька область.

Фото надано офісом Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.