Керівництво Вінницької області приховує від громадян справжню статистику і реальне становище в галузі охорони здоров’я тому, що її оприлюднення покаже, що медична реформа не дала позитивних результатів для регіону, на які тут сподівалися. Про це заявила народний депутат від КПУ Оксана Калетник (на знімку).

— Дані, які в дуже обмеженій кількості перебувають у відкритому доступі, не зрозумілі для громадян, а із заяв чиновників можна дійти висновку, що в системі охорони здоров’я все добре і з кожним днем ситуація поліпшується, але такі заяви суперечать реаліям життя, — сказала вона.

Оксана Калетник також закликала голову Вінницької обласної державної адміністрації оприлюднити дані про захворюваність людей, про високу смертність, зокрема серед чоловіків, про кількість сімейних лікарів, які працюють у місті та області, про кількість лікарень, які було перепрофільовано, а простіше кажучи, закрито, про кількість медичних закладів, які потребують ремонту, про те, який стан із хронічними захворюваннями, куди і по яку допомогу тепер мають звертатися люди. За словами народного депутата, про труднощі, з якими стикаються, зокрема, виборці на її окрузі, в результаті так званої медичної реформи, вони розповідають самі під час особистих зустрічей, пишуть листи.

— До мене звернулися члени виконкому Серебрійської сільради, люди просять допомогти коштами, щоб завершити реконструкцію амбулаторії сімейної медицини у приміщенні... колишнього торговельного центру! — каже народний депутат. — Реконструкція триває починаючи з 2008 року, але відтоді мало що змінилося, не сприяла цьому й медична реформа. Будівля перебуває у плачевному стані й продовжує руйнуватися далі. В селі проживають понад 3000 людей, а лікуватись їм просто ніде!

За словами Оксани Калетник, не краща ситуація у Піщанському районі, де після так званої оптимізації в Центральній районній лікарні ліквідували інфекційне відділення та пологовий будинок, замість нього створено гінекологічне відділення з одним ліжко-місцем для породіль з патологіями. У лікарні залишився лише один хірург, який лікує і дітей, і дорослих. Родичі породіль скаржаться, що не мають можливості провідувати їх. Бо тепер пологи приймають у сусідньому райцентрі Крижопіль. Добратися туди непросто. Спершу треба доїхати з села до Піщанки, а потім до Крижополя, а це ще 20 кілометрів. На зворотний шлях часу вже не вистачає. Тим паче що автобуси до сільських населених пунктів курсують тільки у першій половині дня. І то не щодня. Необдуманим кроком стало і закриття Піщанської районної СЕС, що значно ускладнило проходження обов’язкових профілактичних медоглядів. Цей факт також викликав соціальне напруження на окрузі. І це при тому, що приміщення Піщанської районної СЕС у хорошому стані, укомплектоване якісною апаратурою, а обладнання лабораторій було краще, ніж в інших районах.

Оксана Калетник також нагадала, що 3 вересня 2013 року мешканці селища Дашів Іллінецького району на знак протесту проти недолугих реформ у низовій ланці медицини перекрили рух трасою, що проходить через селище. Так вони виступали проти знищення лікарні в їхньому населеному пункті.

— На мою думку, така само ситуація з приховуванням справжніх даних в інших пілотних областях, де триває так звана медична реформа, — каже Оксана Калетник. — Для чиновників важливо, щоб поставлені завдання були виконані на папері, тому часто приховують невтішну статистику. Бо погані показники роботи в медичній галузі означатимуть, що це саме вони, чиновники, не справляються із поставленим завданням, а це вже загроза позбутися посади.

Вінницька область.