На знімку: Голова Палати депутатів Великого Герцогства Люксембург Фернан Етген, Голова Верховної Ради Дмитро Разумков.

Про це заявив Голова Верховної Ради Дмитро Разумков під час зустрічі з Головою Палати депутатів Великого Герцогства Люксембург Фернаном Етгеном.

«Високо цінуємо те, що Люксембург послідовно підтримує і є співавтором усіх без винятку резолюцій Генасамблеї ООН з українського питання у контексті російської збройної агресії на Донбасі й окупації Автономної Республіки Крим», — сказав Дмитро Разумков.

Голова парламенту зазначив, що деокупація півострова має пріоритетне значення для України. «Ситуація в Криму продовжує погіршуватися в багатьох сферах життєдіяльності: від мілітаризації до порушення прав людини і основоположних свобод, а також довготривалих загроз екологічній безпеці регіону», — сказав він.

Також Голова Верховної Ради у рамках посилення міжпарламентського діалогу запросив делегацію Палати депутатів відвідати Україну з візитом. «Сподіваюся на подальшу підтримку Палатою депутатів Великого Герцогства зусиль України, спрямованих на відновлення її територіальної цілісності у міжнародно визнаних кордонах», — відзначив голова українського парламенту.

Дмитро Разумков також додав, що Україна підтримує головування Люксембургу в Раді ООН з прав людини у 2022—2024 роках.

Як зазначив Голова Верховної Ради, останнім часом відносини між нашими країнами стрімко розвиваються. «Люксембург входить в десятку країн за обсягом інвестицій в Україну з держав ЄС. За дев’ять місяців минулого року надійшло майже 1,2 мільярда доларів США прямих інвестицій», — зазначив Дмитро Разумков.

За його словами, Верховна Рада ухвалює рішення, які сприятимуть залученню інвестицій. «У стінах українського парламенту було ухвалено низку законопроектів, щоб залучити додаткові інвестиції з іноземних держав, сподіваюся, і з Люксембургу», — сказав Дмитро Разумков.

Голова парламенту також зауважив, що Україні потрібно ще багато чого змінити, зокрема, і на рівні законодавства, аби наблизитися до стандартів Європейського Союзу в різних сферах економіки.

Крім того, Дмитро Разумков наголосив на небезпеці завершення будівництва газопроводу «Північний потік-2».

«На жаль, ми добре знаємо, чим завершуються подібні проекти, і як в один момент, так званий енергетичний проект стає елементом тиску», — сказав Голова Верховної Ради і додав, що Північний потік-2» може стати таким елементом тиску.

«Україна є надійним транзитером російського газу до ЄС, але, на жаль, ми не можемо назвати Росію надійним енергопостачальником», — підкреслив він.

Як повідомлялося, Голова Верховної Ради України перебуває з робочим візитом у Великому Герцогстві Люксембург.

***

Співпраця має активно розвиватися попри пандемію

Міжпарламентські відносини між Україною та Люксембургом можуть розвиватися ще інтенсивніше. Про це сказав Голова Верховної Ради Дмитро Разумков під час зустрічі з представниками Комітету із закордонних та європейських справ Палати депутатів Великого Герцогства Люксембург. «Наші держави конструктивно співпрацюють на міжнародних майданчиках, зокрема, в рамках ПАРЄ. Україна цінує підтримку, яку надавав Люксембург ще на початку анексії Криму», — відзначив він.

Голова Верховної Ради висловив сподівання на подальшу підтримку членами Комітету із закордонних та європейських справ Палати депутатів Люксембургу зусиль України, спрямованих на відновлення її територіальної цілісності у міжнародно визнаних кордонах, та зауважив на спробах нашої держави досягти прогресу у мирному врегулюванні російсько-українського збройного конфлікту. Він висловив вдячність Люксембургу за сталу санкційну політику щодо РФ. «Ми добре пам’ятаємо, що Люксембург був непостійним членом Ради Безпеки ООН, і саме ваші представники мали чітку позицію і надавали допомогу нашій країні», — додав Дмитро Разумков.

За словами глави парламенту, у 2014 році Україна обрала для себе свій шлях — в ЄС та НАТО, і це рішення закріплено в Конституції. «Ми зробили свій вибір і відходити від нього не будемо. Проте частина наших територій окупована, і ми продовжуємо втрачати наших військовослужбовців. За останні чотири дні ми втратили двох військових», — зауважив Дмитро Разумков.

Також сторони обговорили міжпарламентське співробітництво. На думку глави парламенту, його важливими елементами є обмін візитами та формат особистих зустрічей на різних рівнях. «Важливою є також співпраця і координація наших парламентських делегацій на міжнародних майданчиках», — наголосив Дмитро Разумков та запросив делегацію Палати депутатів Люксембургу відвідати Україну.

Голова Верховної Ради також додав, що Україна підтримує головування Люксембургу в Раді ООН з прав людини у 2022—2024 роках.

Прес-служба апарату Верховної Ради України.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут.