Ідеться про виконання низки важливих функцій для забезпечення соціальних потреб громад. До таких функцій, за словами авторів законопроекту «Про внесення змін до статті 3 Закону України «Про публічні закупівлі» щодо спрощення організації та проведення процедур закупівель сільськими, селищними радами, міськими територіальними громадами» (№ 5289) належить, зокрема, здійснення закупівель товарів для об’єктів соціальної сфери: шкіл, дитсадочків, лікарень, амбулаторій тощо.

«Усі ці об’єкти щоденно потребують опалення та електроенергії, продуктів харчування, палива та пально-мастильних матеріалів (наприклад для шкільних автобусів), розхідних матеріалів, санітарно-гігієнічних товарів і так далі. Охорона здоров’я та освіта в громадах вимагають оперативного вирішення питань», — наголошується у пояснювальній записці до законопроекту, підготовленого представниками депутатської групи «Довіра» та колегами з інших фракцій і груп.

Нині порядок проведення таких закупівель регулюється Законом «Про публічні закупівлі», яким передбачено, що якщо вартість предмета закупівлі товару чи послуги дорівнює або перевищує 200 тисяч гривень, а робіт — 1,5 мільйона гривень, публічні закупівлі здійснюються через аукціон. Законом передбачено також спрощену процедуру закупівель із використанням електтронної системи ProZorro, якщо вартість товарів, робіт і послуг, що закуповуються, не перевищує 200 тисяч гривень. Водночас якщо закупівля товарів здійснюється з використанням електронного каталогу, то придбання замовником товарів, робіт і послуг вартістю до 200 тисяч гривень здійснюється без застосування порядку проведення спрощених закупівель.

Щоправда, електронний каталог, відзначили народні депутати, розпочав функціонування лише у 2021 році, тож у місцевих громад виникають значні ускладнення із застосуванням цієї норми Закону на практиці. Про що й наголошують представники місцевих громад у своїх звер-неннях з різних областей.

Тож перешкоди для оперативного виконання цих функцій повинні бути усунуті, а процедура закупівель у цих випадках — спрощена, переконані парламентарії. Саме на це й спрямовано законопроект № 5289 «Про внесення змін до статті 3 Закону України «Про публічні закупівлі» щодо спрощення організації та проведення процедур закупівель сільськими, селищними радами, міськими територіальними громадами».

Документом пропонується спростити закупівлю харчових продуктів, пально-мастильних матеріалів, природного газу та електричної енергії, малоцінних або швидкозношуваних товарів для закладів охорони здоров’я або закладів освіти комунальної форми власності тощо.

Роботу органів місцевого самоврядування потрібно полегшувати та спрощувати, а не ускладнювати штучним бюрократизмом там, де його не повинно бути. Тому розраховуємо на прийняття законопроекту № 5289 та його підтримку колегами в сесійному залі, наголосили в «Довірі».