А також не відповідають вимогам законодавства Європейського Союзу. Тож народні депутати, прагнучи врегулювати належним чином таке важливе питання, як дитяче харчування, підготували та зареєстрували у парламенті законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо приведення законодавства у сфері дитячого харчування у відповідність до вимог законодавства ЄС» (№ 4554) авторства Марії Мезенцевої (на знімку) та інших (усього 41 депутат).

Власне, для М. Мезенцевої безпека дитячого харчування є особистим пріоритетом на 2021 рік. За її словами, законопроект має дві основні мети. По-перше, усунути невідповідності, які містить чинне законодавство у сфері дитячого харчування та у сфері безпечності та якості харчових продуктів. По-друге, привести вимоги до дитячого харчування до правил законодавства ЄС, а саме до Регламенту ЄС № 609/2013, Регламенту ЄС № 2016/127 у частині: термінів та їх визначень, що визначають класифікацію продуктів дитячого харчування; вимог до складу і маркування дитячого харчування; вимог до представлення дитячого харчування на ринку, а також реклами та планування заходів державного контролю щодо дитячого харчування.

Ухвалення цього законопроекту, наголосила народний депутат під час засідання Комітету Верховної Ради з питань аграрної та земельної політики, сприятиме створенню умов для забезпечення дітей безпечним та якісним харчуванням та розширення на ринку України його асортименту. А також підвищить рівень інформованості споживачів і здійснення ними більш свідомого вибору відповідного дитячого харчування.

«Так, відходячи від практики вертикального регулювання та впроваджуючи європейський підхід, який полягає у горизонтальному регулюванні, пропонується здійснити приведення законодавства України у сфері виробництва та обігу дитячого харчування до вимог законодавства ЄС шляхом визнання таким, що втратив чинність, Закону України «Про дитяче харчування» та внесення змін до низки законів України», — зауважила М. Мезенцева, додавши, що МОЗ погодив законопроект із незначним зауваженням, яке стосується більш технічного моменту щодо розподілу компетенцій між центральними органами виконавчої влади, і не зачіпає наші зобов’язання за Угодою про асоціацію.

Члени комітету одностайно висловилися на підтримку законопроекту, з урахуванням того, що під час підготовки до другого читання низку зауважень та пропозицій щодо неузгодженості деяких положень та термінів буде усунуто. Йдеться, зокрема, про визначення терміна «вода для дитячого харчування» і встановлення вимог до цього продукту; уточнення визначення термінів «дитяче харчування», «дитяча суміш початкова» та «дитяча суміш для подальшого годування» тощо.

Що стосується соціальних аспектів забезпечення дитячим харчуванням, зазначили у комітеті, то текст напрацьованих відповідних змін стане основою для ще одного законопроекту, яким вноситимуться зміни до законів «Основи законодавства України про охорону здоров’я» та «Про охорону дитинства». Народні депутати наголосили також на доцільності розгляду цих двох проектів законів на одному пленарному засіданні Верховної Ради України.

«Сьогодні ми всі зробили неможливе. Історичний шлях для безпеки дитячого харчування відкрито. І для цього попрацювало багато фахівців. Крокуємо далі до першого читання та внесення додаткового законопроекту, спрямованого на збереження соціальних гарантій. Окрема подяка всьому аграрному комітету, який одноголосно підтримав цю ініціативу», — констатувала М. Мезенцева за підсумками засідання комітету.