На ньому обговорювали питання виплат допомоги бізнесу та людям, які можуть отримати збитки внаслідок посилення карантинних обмежень через поширення коронавірусу. Про це йдеться у повідомленні, оприлюдненому на офіційному сайті Президента України.

Засідання відбувалось у форматі відеоконференції за участю керівника Офісу глави держави Андрія Єрмака, його за-ступників Кирила Тимошенка та Юлії Свириденко, міністрів фінансів Сергія Марченка, охорони здоров’я Максима Степанова, розвитку громад та територій Олексія Чернишова та голів обласних державних адміністрацій, представників об’єднаних територіальних громад і міських голів.

Відкривши захід, Андрій Єрмак нагадав, що Президент поставив завдання в найближчі роки підвищити якість життя громадян у регіонах. «Завдання — кардинально змінити Україну, довести кожному місту чи селу, що вони довірили владу ефективним і, що важливо, чесним людям. Для цього ми маємо зробити життя наших людей кращим. Це приведе Україну до тієї перемоги, яку всі ми бажаємо бачити», — наголосив він.

З метою підвищення рівня життя людей у регіонах нещодавно указом Володимира Зеленського було створено Конгрес місцевих та регіональних влад, який координуватиме співпрацю центральної й місцевої влади.

«Як каже Президент, центральна та місцева влада — це не конкуренти, не суперники, а насамперед партнери. Тому ми відкинемо все, що заважає нормально працювати й рухатися вперед», — сказав керівник Офісу глави держави.
За його словами, одне з головних питань нинішнього засідання — обговорення механізму спільної підтримки місцевого бізнесу в умовах запровадження додаткових карантинних обмежень.

«Усі розуміють, як важко сьогодні бізнесу, і Президент наполягає, що нині, в тяжкі часи, підтримка підприємців недостатня. Тому ми разом із представниками місцевої влади повинні посилити цю підтримку для спрощення життя людей», — зазначив Андрій Єрмак.

Його заступник, виконавчий секретар президії Конгресу Кирило Тимошенко наголосив на необхідності розробки спільних заходів органів державної влади та місцевого самоврядування для підтримки бізнесу в умовах карантину, адже вже декілька областей України перебувають у червоній зоні і невдовзі людям буде потрібна допомога.

За словами Юлії Свириденко, для підтримки малого й мікробізнесу та найманих працівників підприємств, діяльність яких буде зупинена через посилення карантину, можна використати механізм, що вже продемонстрував свою ефективність у грудні 2020 року. «Буде можливість подати заявку на порталі державних послуг «Дія» і гарантовано отримати з державного бюджету виплату в розмірі восьми тисяч гривень», — повідомила вона.

Крім того, місцева влада матиме змогу додати до суми державної допомоги кошти з місцевого бюджету, збільшивши в такий спосіб загальну суму матеріальної допомоги на одну людину.

Представники місцевої влади загалом підтримали ініціативу щодо компенсацій підприємцям, водночас зауваживши, що ОТГ мають різні можливості та вже сформовані бюджети.

Водночас під час засідання наголошувалось також, що у травні планується проведення засідання Конгресу під головуванням Президента Володимира Зеленського.