Мовляв, у країні може з’явитися новий орган, який перевірятиме обґрунтування підвищення тарифів на комунальні послуги. У Верховній Раді навіть зареєстровані два законопроекти. Їх прийняття дозволить створити Державну житлово-комунальну інспекцію.

Після такої заяви міністра подумалося, що, коли вже створюється орган, уповноважений перевіряти «обґрунтування підвищення тарифів на комунальні послуги», то, схоже, що про їх — тарифів — зниження або принаймні сяку-таку стабільність найближчим часом годі й мріяти?!

А міністр провадив далі, мовляв, це буде арбітр у відносинах між споживачем і виконавцями послуг, позитивний результат від якого насамперед відчує кінцевий споживач. Олексій Чернишов також пояснив, що інспекція зможе перевіряти економічне обґрунтування тарифів на комунальні послуги і стежити за якістю водопостачання, теплопостачання, водовідведення, поводження з побутовими відходами та управлінням багатоквартирними будинками.

Крім того, серед обов’язків Державної житлово-комунальної інспекції буде об’єктивна оцінка технічного стану мереж і системи комунальних об’єктів. А ще — її інспектори проводитимуть планові і позапланові перевірки за зверненнями громадян.

Також Чернишов зазначив, що «сьогодні ніхто не оцінює правильність нарахувань монополістами розмірів плати за комунальні послуги». Тому він сподівається, що парламент проголосує за створення інспекції.

І тут ми не на жарт сполошилися. Виходить, Антимонопольний комітет України невідомо чим займається! Адже серед його — АМКУ — завдань і повноважень записано, зокрема, таке: «участь у формуванні та реалізації конкурентної політики в частині: здійснення державного контролю за дотриманням законодавства про захист економічної конкуренції на засадах рівності суб’єктів господарювання перед законом та пріоритету прав споживачів... запобігання, виявлення і припинення порушень законодавства про захист економічної конкуренції... контролю за концентрацією, узгодженими діями суб’єктів господарювання та регулюванням цін (тарифів) на товари, що виробляються (реалізуються) суб’єктами природних монополій...».

Та й Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, будемо відвертими, не обділена правами й обов’язками. Серед її основних завдань та функцій чорним по білому записано: «...регулятор здійснює державне регулювання з метою досягнення балансу інтересів споживачів, суб’єктів господарювання, що провадять діяльність у сферах енергетики та комунальних послуг...».

За словами міністра, інспекцію планують запустити вже цього року. Вона буде центральним органом виконавчої влади і матиме відповідні територіальні представництва в кожній області. Однак, варто нагадати, що ідея створення інспекції для нас не нова. До 2010 року вона функціонувала у структурі Держжитлокомунгоспу України. З часом її було ліквідовано. Мабуть, не виправдала надій?

Чи вдасться новому держоргану якось вплинути на стан речей у захисті споживача від свавілля монополістів та некерованих апетитів комунальників — велике питання. А те, що нове утворення потребуватиме чималого фінансування з державного бюджету, тобто з кишені платників податків, не викликає жодного сумніву.