Голова паморочиться, задишка, серце хапає, ниють лімфатичні вузли, немає смаку, запаху і кульгає травлення, на душі тривожно-депресивно. Й інші дивні симптоми — в кого які. А треба ходити на роботу, дбати про господарство і підтримувати гармонійні стосунки із ближніми.

Люди починають шукати, як відновитися. На Черкащині працюють медичні заклади, які професійно забезпечують реабілітацію після коронавірусу.

В «Астрі» призначають випробуване на собі

У Черкасах це насамперед реабілітаційно-оздоровча поліклініка «Астра».

— Люди почали хворіти і ми побачили, що ковід, окрім загострення хронічних недуг, дає такі неочікувані наслідки, як порушення пам’яті, сну, спотворення смаку, неймовірну слабість. І коли в нашому медичному закладі перехворіли дванадцятеро колег і ми самі все це відчули, я зібрала колектив: у нашій поліклініці є все, щоб допомогти відновити здоров’я, — розповідає головна лікарка «Астри» Ірина Волощенко. — Спочатку пробували на собі: я, як реабілітолог, розробила комплекс дихальної гімнастики, програму спелеотерапії — у сольовій кімнаті. Задіяли також дренажний масаж, інгаляції, лазеротерапію. На початку і наприкінці курсу робили аналіз крові і перевіряли життєву місткість легень. Утім, ми вже після першого тижня відчули, що така програма допомагає, що легше дихається. Тож 25 жовтня почали приймати черкасців із постковідними симптомами. За цей період у нас пройшли курс відновлення 137 осіб.

Індивідуальні процедури і заняття у групах безплатні, тривають два-три тижні. Щоб пройти постковідну реабілітацію, треба мати електронне направлення сімейного лікаря, адже послуга оплачується за договором з Національною службою здоров’я України.

Доліковуватися доводиться багатьом

Для ветеранів, інвалідів війни, учасників бойових дій з усієї області, здоров’я яких похитнув коронавірус, ось уже три тижні працює реабілітаційний центр, відкритий на базі комунального закладу «Черкаський обласний госпіталь для інвалідів війни» Черкаської обласної ради.

Головний лікар Сергій Задорожний інформує: «Центр реабілітації ми розгорнули в корпусі майже на дві сотні ліжок. В умовах карантину можемо задіяти половину з них. У нас усі палати по два ліжка, а селимо в них по одній людині. Нині лікуються 78 осіб. Це майже 40 атовців й інші категорії. Зокрема, й медпрацівники: готуючи центр до роботи, ми подали ініціативу, щоб тут відновлювали своє здоров’я медики області, які перехворіли на ковід. До слів вдячності суспільства за їхню працю — це конкретно підставлене плече. Наш госпіталь, я вважаю, — це в області єдиний заклад, де повне бюджетне забезпечення, в тому числі ліками (у нас навіть медичного кіоску немає), повноцінним харчуванням.

У госпіталі особливий контингент, велика частина — це люди літнього віку, в яких до ковіду було багато захворювань. При коронавірусі падає насичення крові киснем і через це страждають практично всі органи. Для лікування в центрі задіяні лікарі провідних спеціальностей, торік ми також підготували двох реабілітологів: це Ігор Данилик та Наталя Кутасєєва. Маємо тринадцять кисневих концентраторів, адже після ковіду є пацієнти, які їх потребують.

Нині фізіотерапія вимивається з поліклінік і лікувальних закладів. Хоча люди саме за неї готові платити великі гроші, купуючи путівки в санаторії. Ми стараємося зберегти відділення фізіотерапії і навіть розширити. Задіюємо електролікування, магнітолікування, ультразвук, парафін, інгаляції. Має великий попит соляна шахта.

Направлення до нас дають сімейні лікарі. Потрібне також свіже обстеження на коронавірус.

Можуть направити навіть у санаторій

У Черкаській обласній лікарні, де діє реабілітаційне відділення, надали допомогу майже шестистам особам із ковідом. Це найтяжчі хворі з усієї області. А п’ять відсотків пацієнтів, здолавши вірус, потребують подальшого доліковування, розповідає Олена Голуб, завідувачка пульмонологічного відділення обласної лікарні, на базі якого розгорнуто інфекційний госпіталь.

— Тих, у кого залишається дихальна недостатність і вони потребують кисневої підтримки, приймають два відділення — реабілітаційне і торакальної хірургії. Є пацієнти, в яких як наслідок після ковіду — важкі ураження легень, центральної нервової системи, до нас привозили з інсультом, є випадки тромбоемболії після ковіду, ураження серця — інфаркти, міокардити. Вони доліковуються у профільних відділеннях лікарні, — зазначає вона.

До речі, працевлаштовані, які перехворіли на COVID-19 і в них є ускладнення, мають право пройти реабілітаційне лікування в санаторно-курортних закладах за кошти Фонду соціального страхування України. Ідеться про громадян, котрі самостійно сплачують єдиний соціальний внесок або за них платить роботодавець. Торік відділення управління виконавчої дирекції фонду в області мало змогу забезпечити послугою понад 700 осіб, але у зв’язку з карантинними обмеженнями змогли скористатися своїм правом на оздоровлення після гострих захворювань і травм приблизно 170 застрахованих.

Про те, як це практично робиться, інформує Тетяна Мехеда, начальниця відділу медичних та соціальних послуг управління виконавчої дирекції Фонду в області.

— Людина перебуває в лікарні, гострий стан минув, але є обмеження життєвої і трудової діяльності через хворобу. Вона може поправити здоров’я в санаторно-курортному закладі терміном, необхідним для відновлення її здоров’я та працездатності, але не більш як 24 дні. На цей час їй відкриють листок непрацездатності. Щоб доліковування оплатив ФССУ, потрібен висновок лікарсько-консультативної комісії (ЛКК) того закладу, де перебуває пацієнт. Якщо комісія вирішує, що він потребує санаторно-курортної реабілітації, за умови дотримання певного порядку, укладається тристоронній договір між пацієнтом, Фондом соціального страхування та санаторно-курорт-ним закладом.

А якщо тяжко хворів удома, тоді людині за наявності ускладнень необхідно лягти в лікарню, тому що медична реабілітація за рахунок коштів Фонду є продовженням стаціонарного лікування.

Без стаціонару направити на санаторно-курортну реабілітацію можуть тільки вагітних — із жіночої консультації.