За результатами аудиту указів Віктора Януковича, проведеного на виконання рішення Ради національної безпеки і оборони, 27 березня скасовано укази від 2013 року про призначення суддями Конституційного Суду України Олександра Тупицького та Олександра Касмініна. Про це повідомив Президент України Володимир Зеленський.

«На минулому засіданні РНБО, серед іншого, було ухвалено рішення щодо аудиту всіх указів Януковича. Сьогодні є перші результати. Йдеться про два укази Януковича — від 14 травня та 17 вересня 2013 року про призначення суддями Конституційного Суду України Тупицького Олександра Миколайовича та Касмініна Олександра Володимировича. Обидва ці укази мною скасовано. Вказані особи можуть іти на заслужений відпочинок», — заявив глава держави, зауваживши: якщо є тижні, коли не відбуваються засідання РНБО, це зовсім не означає, що особи, які протягом довгих років шкодили державним інтересам України, можуть розслабитись і спати спокійно.

Обґрунтовуючи скасування указів Президента від 2013 року про призначення суддями Конституційного Суду України О. Тупицького та О. Касмініна, В. Зеленський зазначає, що це зроблено «з метою гарантування дотримання Конституції України, прав і свобод людини і громадянина, забезпечення державної незалежності і національної безпеки, керуючись національними інтересами України, відповідно до Закону України «Про національну безпеку України», згідно з яким демократичний конституційний лад є одним із фундаментальних національних інтересів України, а також беручи до уваги Заяву Верховної Ради України у зв’язку з сьомою річницею початку Євромайдану та подій Революції Гідності, затверджену Постановою Верховної Ради України від 17 лютого 2021 року № 1240-ІХ, в якій підкреслено, що узурпація влади у 2010—2014 роках Віктором Януковичем призвела до підриву основ національної безпеки і оборони України, порушення прав і свобод людини, зважаючи на те, що окремі судді Конституційного Суду України, призначені Віктором Януковичем, продовжуючи виконувати свої повноваження, створюють загрозу державній незалежності та національній безпеці України, що порушує Конституцію України, права та свободи людини і громадянина».

Крім того, В. Зеленський зазначив, що підписав указ про введення в дію рішення Ради нацбезпеки і оборони від 19 березня 2021 року, згідно з яким у 19 компаній анульовано ліцензії та спеціальні дозволи на видобуток і користування українськими надрами. «Відповідне рішення Державної служби геології та надр України готове й буде опубліковано незабаром», — сказав Президент.

Також, за повідомленням офіційного інтернет-представництва Президента, В. Зеленський підписав указ про введення в дію рішення РНБО, згідно з яким уже у 2021 році буде проведено перевірки всіх суб’єктів, які без аукціону отримали спецдозволи на користування надрами, але не розпочали видобування корисних копалин, передусім нафти та газу, протягом двох років з моменту отримання відповідних дозволів.

«Рішення РНБО — це не гучні декларації. Кожне слово з них уже має або незабаром матиме реальні, здебільшого неприємні, юридичні наслідки для низки фізичних та юридичних осіб», — наголосив Володимир Зеленський.