Найнапруженіша ситуація з COVID-19 зберігається в столиці, в Одеській, Миколаївській, Київській та Житомирській областях. Про це вчора на брифінгу заявив міністр охорони здоров’я Максим Степанов. За його словами, в Україні спостерігається зростання госпіталізацій «ковідних» пацієнтів — зайнято майже 54% профільних лікарняних ліжок. «Якщо тиждень тому в медустановах перебувало приблизно 37 тисяч пацієнтів, то нині їх майже 44 тисячі», — повідомив міністр.

Очільник МОЗу зазначив, що сьогодні «британський» штам коронавірусу фактично тероризує Україну. Мовляв, він заразніший, «молодший», з високим відсотком ускладнень і важкою клінічною картиною, й вкладає в реанімацію навіть молодих людей без супутніх захворювань. Але наші лікарі навчилися боротися і проти цього штаму, запевнив Степанов.
При цьому він заявив, що після одужання від коронавірусу багатьом українцям необхідна реабілітація, адже випадки «постковідного синдрому» почастішали. Медики фіксують до 70% різних посткоронавірусних ускладнень. За словами чиновника, для розв’язання цієї проблеми створено робочу групу для напрацювання пакета ініціатив з постковідної реабілітації.
«Напрацювання комплексного лікування легеневих ускладнень, уражень центральної нервової системи, психологічна реабілітація — наше завдання вподовж року», — сказав керівник профільного відомства.
Водночас рівень вакцинації в Україні залишається вкрай низьким. За добу (за інформацією на ранок вівторка) щеплення від коронавірусу отримали 14 433 особи, 212 896 співвітчизників отримали по одній дозі COVID-вакцини. «Станом на 29 березня 2021 року в лист очікування вакцинації від COVID-19 записалися 371 406 осіб», — поінформував Максим Степанов на своїй сторінці у Фейсбуці.

До речі

Міністерство охорони здоров’я витратило приблизно 1,6 мільярда гривень (40%) на закупівлю вакцин від COVID-19 за бюджетною програмою проведення кампанії з вакцинації населення. Про це повідомляє Державна казначейська служба у відповідь на запит експертної організації State-Watch, передає «Громадське». Загальна сума програми «Проведення вакцинації населення від гострої респіраторної хвороби COVID-19» — 4 мільярди гривень. З цієї суми 2,6 мільярда гривень на 2021 рік передбачили на закупівлю вакцини. Станом на 22 березня з цієї суми витратили 242,6 мільйона гривень. Водночас зі спеціального фонду державного бюджету виділили 1,38 мільярда гривень, з яких уже витратили 1,35 мільярда. Загалом, згідно з бюджетною програмою вакцинації, цьогоріч МОЗ планує закупити 7,9 мільйона доз щеплень для 3,9 мільйона осіб.