Нова очисна техніка портального типу з безланцюговою системою подачі пройде промислові випробування в новій 427-й лаві на шахті «Павлоградська», з якої гірники мають видобути майже 700 тисяч тонн вугілля.

Як розповіли «Голосу України» в енергокомпанії, машинобудівники врахували побажання шахтарів і застосували низку технічних новинок: розмістили частотний перетворювач на борту комбайна, збільшили його енергооснащеність і візуалізували керування.

За словами менеджера компанії-виробника Анатолія Корольчука, вони вирішили спроектувати і виготовити комбайн, який відповідатиме всім сучасним вимогам видобутку вугілля з тонких шарів, і відійти від травмонебезпечної виносної системи подачі з ланцюгом і перейти на безланцюгову систему із частотним перетворювачем. Раніше такі комбайни вже застосовували на виробництві, але працювали за принципом «комбайн — у лаві, а частотний перетворювач — на штреку системи керування». Тепер же частотний перетворювач розміщено на самому комбайні. За рахунок цього комбайн може розвивати велику швидкість — до 20 метрів за хвилину, що, відповідно, збільшує його продуктивність.

Ще одна відмінність нової техніки — застосування англійських двигунів, які збільшують енергооснащеність, продуктивність комбайнів і, відповідно, підвищують рівень безаварійної роботи.

Ну, й третє важливе нововведення устаткування — це система керування, яка дає змогу вести роботи з їхньою повною візуалізацією.

«Уся інформація про перебіг роботи відображається на самому комбайні, передається на штрековий пульт керування й одразу виводиться на поверхню диспетчеру. Тобто в онлайн-режимі видно завантаження всіх вузлів і можна в разі чого замінити один з них, не чекаючи несправності. Крім того, можна контролювати роботу фахівців на комбайні відповідно до встановлених правил. Це зі свого боку вбереже від аварійних поломок, простоїв і втрат в обсягах видобутку», — додає Анатолій Корольчук. Нова техніка замінить комбайн, за допомогою якого шахтарі успішно відробили дві лави й видобули понад два мільйони тонн вугілля.

«Принцип роботи на новому обладнанні нам знайомий, тому що він за своєю конструкцією схожий на попередника. Істотні переваги нового комбайна — це зручність в експлуатації, прийнятні в умовах наших пластів габарити, частотний перетворювач, та й усе керування машиною в самому корпусі комбайна. А також повна комплектація очисного устаткування, починаючи від дрібних гвинтиків і закінчуючи наборами інструментів гарної якості. Загалом у нас є все, щоб працювати в лаві безаварійно та ефективно», — розповів механік дільниці Рустам Іванов.

Планується, що видобуток вугілля з нової лави  триватиме до кінця цього року.

Дніпропетровська область.

Фото надано шахтоуправлінням «Павлоградське».