Станом на 13-ту годину 1 квітня ОВК опрацювала лише 76,92 відсотка протоколів дільничних комісій. З відривом у 761 голос перемагає Василь Вірастюк, у трійці лідерів також Олександр Шевченко та Руслан Кошулинський.

Окружна виборча комісія працює з новим головою Андрієм Лозинським від ПП «Голос». Він розпочав роботу із проведення інвентаризації та ознайомлення з документацією. У приміщенні на другому поверсі спокійно, члени комісії розглядають протоколи, деякі відправляють на перерахунок голосів. Перевіряють і ті протоколи, що їх попередній склад ОВК уже прийняв.

Як відомо, робота окружної виборчої комісії № 87 у Надвірній протягом 30—31 березня була заблокована, позаяк голова ОВК та системний адміністратор заявили про нездужання. Покинули стіни приміщення й деякі члени комісії, тож не було кворуму.

Близько 14-ї години 31 березня до приміщення ОВК прибули кандидат у народні депутати від ПП «Слуга народу» Василь Вірастюк та команда підтримки — однопартійці, котрі, за свідченням заступника голови Комітету з питань транспорту та інфраструктури Миколи Тищенка, приїхали потужним ешелоном, понад 25 народних депутатів, просто з Верховної Ради. Прибули й журналісти центральних та регіональних ЗМІ.

Наприкінці дня народні депутати прове-ли прес-конференцію в облдержадміністрації (на знімку), на якій обговорили ситуацію в ОВК № 87.

«Ми мали небезпідставні підозри, що людей хочуть позбавити законного права вибору. Ретельно вивчили ситуацію, поговорили із представниками місцевої влади та мешканцями округу. Більшість наших підозр підтвердилася. Підкуп, шантаж, залякування, підробка бюлетенів — усе це ми бачили сьогодні», — повідомив під час брифінгу народний депутат, заступник голови фракції «Слуга Народу» Микола Тищенко.
Водночас під час прямих ефірів і на своїй сторінці у Фейсбуці кандидат у народні депутати Олександр Шевченко заявляв про фальсифікації з боку опонентів. На своїй сторінці він написав: «Депутат від «Слуги народу» Микола Тищенко увірвався в приміщення, в якому засідає окружна виборча комісія, і почав вимагати посвідчення в зареєстрованих осіб та самовільно вилучати документи». На сторінці кандидата також оприлюднили сканкопії протоколів з усіх 117 дільничних виборчих комісій, повідомляє наш власкор в Івано-Франківській області Людмила СТРАЖНИК.

***

Тим часом ситуацію, що склалась із підрахунком голосів прокоментували представники політичних сил, кандидати від яких претендують на перемогу. Так, представники «Слуги народу» висловили стурбованість радикалізацією ситуації та спробами опонентів зірвати процес, щоб спровокувати вуличні протести.

«Для нас усе очевидно: Олександр Шевченко не хоче чесного встановлення результатів виборів. Тому всіляко намагається зірвати підрахунок голосів і перейти на «тиск вулицею». Ми закликаємо ОВК відновити роботу та нарешті встановити результати волевиявлення українців. А наших опонентів — діяти в законний і цивілізований спосіб», — наголосив голова партії «Слуга народу» Олександр Корнієнко.

Партія «За майбутнє», заявив співголова депутатської групи «Партія «За майбутнє» Тарас Батенко, також вимагає чесного підрахунку голосів на довиборах у Верховну Раду та визнання перемоги кандидата від партії Олександра Шевченка. Влада намагається змінити результат, переконані в партії. Мовляв, спочатку кандидат від «Слуги народу» Василь Вірастюк заявив про свою перемогу, потім голова провладної партії Олександр Корнієнко розповів про фальсифікації. Проте члени «Опори» та «Чесно», які стежать за виборами, не виявили жодних порушень. Тож депутатська група закликала членів окружної комісії провести чесний підрахунок голосів, правоохоронні органи — попередити спроби фальсифікації. А партію «Слуга народу» — не втручатися у виборчий процес. Крім того, Президента просять гарантувати, що підрахунок голосів буде проведено чесно та без фальсифікацій.

Фото з сайту sluga-narodu.com