Ось один із варіантів, запропонованих увазі громадськості інженером-винахідником Анатолієм Шевчуком. Він живе і працює у курортному закарпатському місті Рахів — «гуцульському Парижі». Тож, сподіваємося, що ця публікація в «Голосі України» зможе привернути увагу вчених, які працюють над імовірним розв’язанням такої актуальної проблеми, як кліматичні зміни на нашій планеті.

А. Шевчук пояснює просто: «У літній ясний день парасолька може забезпечити охолодження від спекотних сонячних променів. Ця ж концепція зможе допомогти захистити Землю від акумулюючого тепла глобального потепління». І далі пан інженер наводить такий приклад. Французький кліматолог Едуар Бар в інтерв’ю газеті Le Monde змалював найперспективніший, на його думку, спосіб охолодження Землі, пов’язаний зі встановленням за межами місячної орбіти величезного дзеркала (парасольки) — між Землею та Сонцем. Це дало б додаткову сонячну тінь і зменшило освітлення планети.

У розвиток висловлених Е. Баром та іншими авторами ідей А. Шевчук висуває свій спосіб екранування Землі космічним екраном від видимого світла та «сонячного вітру». І впевнений, що в жодному разі не перебільшує розробку «унікальної конструкції, що одночасно містить магнітний, електронний і/або нейтронний екран, який має порівняно малу масу, а отже, і його нижчу вартість — двигунів і всієї установки. При цьому він забезпечує Землю удвічі більшою кількістю сонячного випромінювання і її сонячної енергетики».

Інженер вважає, що існує також можливість екстреного виведення екрана з експлуатації у будь-який час без наслідків для Землі, чого не можна сказати про інші варіанти втручання в біосферу планети, котрі можуть завдати внаслідок своєї неконтрольованості більше шкоди, ніж очікуваної користі.

Одним із варіантів є також можливість його застосування для інших планет, тобто в найближчому часі колонізувати Марс і Венеру.

Автор абсолютно свідомий того, що здійснити та застосувати запропонований спосіб можливо лише спільними фінансовими та технологічними зусиллями світових урядів і організацій — зокрема і України. Одночасно він готовий надати відповідним зацікавленим сторонам, фахівцям та громадськості більш розлогу інформацію про цю корисну модель.

Також буде щиро вдячний газеті «Голос України» за інформаційну підтримку і сподівається, що в найближчому майбутньому завдяки застосуванню цієї конструкції буде значно покращено якість нашого з вами життя і середовища проживання людства.

Рахів
Закарпатської області.