Стосується це лише жінок. Це останнє підвищення віку в рамках пенсійної реформи 2011 року. До першого квітня жінки мали можливість вийти на пенсію у 59 с половиною років. Отже, жінки, які народилися 1 квітня 1961 року і пізніше, відтепер вийти на пенсію зможуть не раніше досягнення 60-річного віку. Пенсійний вік в Україні для жінок та чоловіків зрівнявся. Нагадаю, що цього року вийти на пенсію за віком можна за умови наявності у вас страхового пенсійного стажу не менш як 28 років. Якщо такого стажу немає, то вийти на пенсію можливо лише після досягнення 63 років, якщо не «докупаєте» страховий стаж, якого не вистачає.

З початку квітня працюючим пенсіонерам здійснять індексацію пенсій. Проте не всім. «Молоді пенсіонери», тобто ті, які оформили пенсію менш як два роки тому (після 1 квітня 2019 року), такої індексації не отримають. Інші працюючи пенсіонери (орієнтовно майже 2 мільйони) отримають індексацію в разі наявності в них страхового стажу не менш як 35 років — для чоловіків і 30 років — для жінок і наявності заробітної плати не нижче встановленого мінімального розміру. Особливістю перерахунку пенсій є те, що якщо пенсіонер отримує зарплату меншу, ніж ту, яку він отримував перед виходом на пенсію, то при індексації врахують збільшення страхового стажу, а розмір зарплати візьмуть той, який брали при нарахуванні під час виходу на пенсію.

Лікуватися по-новому

Оновлено програму медичних гарантій, до якої ввійшли 35 пакетів медичних послуг. Зокрема, з квітня запрацює пакет послуг для лікування туберкульозу на первинці, окремими пакетами будуть ведення вагітності в амбулаторних умовах і стоматологічна допомога дорослим і дітям. При цьому збільшено виплати з боку держави, наприклад, за надання допомоги новонародженому вагою до 1500 грамів лікарня отримає 114 тисяч гривень (а не 98,5 тисячі гривень, як у 2020 році), а тариф на пологи зросте з 8 до майже 10,4 тисячі гривень. Деякі стоматологічні послуги стануть безплатними для українців. Так, для дорослих програма медгарантій компенсує витрати на термінову стоматологічну допомогу (гострий біль, загроза життю), неповнолітнім покриватиметься планова стоматологія, також усім покриватимуться первинний огляд, знеболювання. Серед нових пакетів також — лікування пацієнтів з гематологічними та онкогематологічними захворюваннями й реагування на інфекційні захворювання та епідемії.

«Сезон тиші»

Це такий собі щорічний період з 1 квітня по 15 червня, протягом якого забороняється проведення заходів, які є джерелом підвищеного шуму та неспокою. Захід спрямовано на охорону середовища існування, умов розмноження, шляхів міграції тварин. Відповідно до ч. 5 ст. 39 Закону України «Про тваринний світ» під час «сезону тиші» забороняється: пальба та полювання; проведення вибухових робіт; феєрверки; санітарні рубки лісу; використання моторних маломірних суден; проведення ралі та інших змагань на транспортних засобах.

За порушення вимог щодо охорони природного середовища встановлено адміністративні санкції (ст. 87 Кодексу України про адміністративні правопорушення): штраф для громадян —  від 510 до 850 гривень і для посадових осіб — від 850—1190 гривень.