Протягом 15 годин проводили протезування висхідної дуги аорти і заміну артеріального клапана. Особлива складність цього хірургічного втручання полягає в тому, що пацієнти з діагнозом гострої аневризми потребують дуже термінової операції, яка дає єдиний шанс на життя.

Як зазначають медики, напередодні 39-літнього чоловіка госпіталізували з раптовим розривом аорти — це сталося в спортзалі під час взяття штанги. Постраждалого доправили до лікарні з підозрою на інсульт. У результаті комплексної діагностики виявили причину гострого мозкового порушення. Потрібна була термінова операція, проте транспортувати пацієнта в Київ було неможливо.

Тому зі столиці прибули лікарі на чолі із завідувачем відділення Національного інституту серцево-судинної хірургії ім. М. М. Амосова Віталієм Кравченком. Пацієнта було вчасно та професійно прооперовано.

Хірурги зупинили кровотік і запустили штучний кровообіг. Щоб провести операцію максимально швидко, температура тіла пацієнта була охолоджена до 22 градусів за Цельсієм. Потім його «оживили». Пацієнт перебуває під наглядом запорізьких реаніматологів, кардіохірургів, невропатологів та інсультних неврологів.

На думку заступника директорки з медичної частини лікарні Анастасії Саржевської, є надія, що прооперований успішно пройде тривалий шлях реабілітації та повернеться до повноцінного життя.

До речі

В Україні щорічно фіксують 3,5 тисячі випадків розриву аорти. Тільки в Інституті М. М. Амосова щорічно проводять понад триста таких операцій.

Фото Запорізької облради.