Вона стала переможцем тендера, організованого Європейським банком реконструкції та розвитку, і тепер її експерти допоможуть розробити регіональний план управління відходами у Хмельницькій області. Компанія має багаторічний успішний досвід такої роботи в різних країнах. Та що важливо, її фахівці вже встигли попрацювати в Івано-Франківську, Києві та Рівному, тож мають уявлення про певну специфіку роботи в Україні.

Розробка перспективного плану для Хмельниччини — це одне з найважливіших завдань, яке постало перед обласною владою після ухвалення національної стратегії та національного плану управління відходами в Україні до 2030 року. А оскільки напрацювання регіональних документів — це технічно складний процес, який потребує значного ресурсу та досвіду, на допомогу прийшли іноземні експерти.

В області вже зроблені певні кроки на цьому шляху. Ще торік був підписаний меморандум про співпрацю між обласною державною адміністрацією та Хмельницькою міською радою про розробку регіонального плану. Однією з важливих його складових стане будівництво сміттєпереробного заводу, який має розв’язати проблему перевантаженого полігона твердих побутових відходів в обласному центрі.

Він має стати своєрідним прикладом для решти населених пунктів краю, які стикаються з тими самими проблемами.

Загалом регіональний план визначить правила поводження з усіма видами відходів, поділ їх на кластери, розташування майбутніх полігонів, комплексів з переробки, перевантажувальних станцій тощо. Спільно з департаментом природних ресурсів та екології ОДА французька компанія вже протягом кількох місяців проводить масштабну роботу з оцінки реального стану справ з накопиченими в області відходами. Її фахівці визначають основні джерел їхнього утворення, обсяги, шляхи переміщення. Саме цей аналіз стане базою для майбутнього плану.

Хмельниччина — перша область, що застосувала системний підхід до розробки такого документа і керується прикладом інших країн, тобто розпочала саме з вивчення загальної ситуації й аналізу отриманих даних.

— Зараз на Хмельниччині налічується більш як семисот сміттєзвалищ, які становлять небезпеку як для людей, так і для навколишнього середовища. Щоб розв’язати цю проблему кардинально, ми пропонуємо перейти від сміттєзвалищ до полігонів, де буде організоване сортування та компостування сміття, а також переробка його на сміттєпереробних заводах. Організувати цей процес, збудувати заводи без згоди і участі всіх громад неможливо, — переконаний міжнародний експерт Жіль де Раймон-Каузак.

Тому представники іноземної компанії найближчим часом зустрічатимуться з представниками Славутської, Дунаєвецької, Кам’янець-Подільської, Волочиської міських рад, працівниками комунальних підприємств у сфері поводження з відходами, щоб отримати повну картину і визначити загальний сценарій майбутнього плану.

Усі роботи планують виконати максимально швидко, аби вже в квітні отримати остаточний варіант регіонального плану. Після затвердження його обласною радою, план стане дороговказом для місцевих органів влади на наступне десятиліття.

Хмельницький.

Фото Хмельницької ОДА.