Останній функціонує як відокремлений підрозділ підприємства «СМНВО -Інжиніринг». Розташована  «Чайка» у хвойному лісі на околиці міста і заслужено вважається одним із кращих дитячих оздоровчих таборів не лише Сум, а й держави. Свій високий рейтинг заклад неодноразово доводив, здобуваючи призові місця на всеукраїнських оглядах-конкурсах.

Не так давно стало відомо, що дитячий центр хоче забрати банк «Кредит-Дніпро». Машинобудівне підприємство, в підпорядкуванні якого перебуває «Чайка», 9 березня отримало відповідного листа від фінансової установи. Там вимагається звільнити приміщення оздоровчого табору для «заїзду» нового власника. Якщо цю настанову виконають, ніхто не сумнівається, що буде далі: дитячий табір, який знаходиться на цьому місці ще з 1957 року, безслідно зникне, бо така діяльність прибутковістю не відзначається.

Як з’ясувалося, ще в квітні 2013 році колишнє керівництво Сумського машинобудівного об’єднання передало «Чайку» у вигляді заставного майна. Взяту в банку «Кредит-Дніпро» позичку не повернули, і тепер фінансова установа забирає дитячий оздоровчий табір у рахунок погашення заборгованості. Що стосується останньої, то попередній менеджмент Сумського машинобудівного об’єднання наробив стільки боргів, що вистачить на десятьох. Тільки заробітної плати персоналу не виплатили 240 млн грн. Щодо колишнього генерального директора підприємства у зв’язку з цим розслідується кримінальне провадження, рішенням суду накладено арешт на його квартиру. Слідство вважає, що принаймні половина заборгованості накопичена неправомірно, бо кошти на зарплату працівникам на підприємстві були.

Але повернімося до «Чайки». Нинішнє керівництво Сумського машинобудівного об’єднання наголошує, що дитячий оздоровчий табір передали в заставу фінансовій установі незаконно. Зокрема, порушено Закон України «Про оздоровлення та відпочинок дітей». У частині 6 статті 15 цього правового акта (в редакції, яка діяла на момент передачі майна в заставу) наголошується (дослівно): «Дитячий заклад оздоровлення та відпочинку не може бути об’єктом звернення стягнення за борговими зобов’язаннями та не може передаватися у заставу». У наступній, 7-й, частині цієї самої статті законодавець підказує, що треба робити у випадку, коли власник дитячого оздоровчого табору зазнав банкрутства. У такій ситуації «місцеві органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування вирішують питання про передачу дитячого закладу оздоровлення та відпочинку до комунальної власності».

Тож сумчани сподіваються, що сторони конфлікту вчинять саме так, як того вимагає закон, а правоохоронні органи з’ясують, чому його було проігноровано вісім років тому, коли позикодавець і позичальник підписували кредитну угоду.

Ще не так давно протягом сезону в «Чайці» оздоровлювалися тисячі дітей з усієї області, планував таку діяльність табір і нинішнього літа, й ці плани мають збутися: гасло «Все краще — дітям!» ще ніхто не скасовував.

Сумська область.

Фото надано автором.