Знайомтесь: це 33-літній Євген Лановенко із селища Катеринопіль, що на Черкащині. Вдома на нього чекають не тільки кохана дружина й двоє чарівних діток, а ще й улюблена справа — розведення акваріумних рибок.

Одинадцять років Євген одружений, і стільки ж разом із дружиною займається рибками. Олена повністю поділяє хобі чоловіка, підтримує й допомагає у всьому.

Спочатку після одруження придбали один маленький акваріум, потім другий, третій. Нині родина має 9 столітрових акваріумів, розміщених в одній кімнаті, та ще кілька маленьких нерестовиків! Тут мешкають 10 видів риб загальною кількістю понад 1000 особин!

Починали Лановенки з простих видів — гупі, мечоносці. Але господар каже: що важче рибку розвести, то йому цікавіше. Тому захопився золотими рибками, скаляріями. Розвів неони, тернеції. Довго не виходило розвести золотих рибок, але багато читав, старався, і в нього вийшло.

Рибок Євген купує у Черкасах та Умані. Ціна коливається від 10 до 25 гривень за штуку. «Беру пару — і поки не розведу, не заспокоюсь», — ділиться. Найцікавішими вважає сомиків — крапчастого, анциструс. Дуже йому подобаються також сині неони.

Корм Лановенки закуповують оптом, але здебільшого готують рибкам харч самі: пшоняну кашу засмачену морською рибою за спеціальним рецептом. Годують рибок двічі на день, раз на тиждень міняють воду в акваріумах. Нині розводять також водорості, деякі з них дуже гарно цвітуть і створюють казкову атмосферу.

Євген каже, що, розміщуючи рибок, треба обов’язково ділити їх за видами, щоб не поїли одна одну. Особливо агресивні скалярії та барбус.

Своє хобі чоловік намагався прищепити сину Владику. Однак, захопившись, той невдовзі переключився на футбол. Нині відвідує місцеву футбольну секцію. Донька Аріна рибок любить, та більше закохана у танці й у вільний час поспішає до танцювальної студії.

...Народився Євген Лановенко у Катеринополі, закінчив другу школу, потім Тальянківський коледж за спеціальністю працівник газового господарства. Згодом у Мокрокалигірському профтехучилищі вивчився ще й на водія і тепер працює за фахом на катеринопільському комбікормовому заводі.

Своє хобі перейняв від односельця Миколи Юлінського, в якого купував перших рибок. Нині тісно спілкується, обмінюється досвідом з друзями-однодумцями, котрі проживають у Звенигородці, Ватутіному, Шполі.

Окрім рибок, родина має й інших домашніх улюбленців: двох котів та двох собак — кокер-спанієля Стьопку і дворняжку Мушку.

На запитання: «Що вам дають рибки?» Євген відповідає коротко: «Спокій, умиротворення. Я відпочиваю душею навіть тоді, коли піклуюсь про них». Чоловік вважає, що, займаючись розведенням цих прекрасних створінь, продовжує їм життя. Євген відчуває їхню вдячність і щиро вірить, буцімто золоті рибки здійснюють бажання. Цю віру передає і своїм дітям.

Тож не дивно, що родина Лановенків живе у злагоді, любові та гармонії з природою. Тут навіть коти мирно співіснують з рибками...

Черкаська область.

Фото з архіву Лановенків.