Минулий тиждень став для області часом антирекордів. Щодня хворобу виявляли в 1—1,5 тисячі осіб. Такої кількості недужих не було в часи, коли область ішла на локдаун. Однак тепер вона ніяк не може перетнути межу червоної зони. Хоча загальна ситуація вже давно спонукає до того, щоб така була запроваджена.

Кисню на всіх замало

Оскільки число пацієнтів у лікарнях постійно зростає, у медичних закладах дедалі гостріше відчувається нестача кисню. Якщо кілька тижнів тому, коли про проблему заговорили окремі лікарі, все намагались презентувати лише як недопрацювання місцевої влади та керівників лікарень, котрі вчасно не потурбувались про поставки, то тепер дедалі очевиднішим стає те, що в неї значно більші масштаби.

Пацієнти з Хмельниччини в переважній більшості дихали киснем з львівського заводу. Однак підприємство не витримало виробничого напруження і на певний час призупинило поставки. Тому, приміром, як повідомив заступник міського голови Хмельницького Роман Примуш, довелося терміново шукати інших постачальників.

З гострим дефіцитом кисню зіткнулись і в районних лікарнях. За словами директора Старокостянтинівської багатопрофільної лікарні Людмили Гнатюк, через збої в постачанні були дні, коли в лікарні практично не залишалось рідкого кисню.

Тільки на запасних балонах вдалося протриматись три дні, коли кисню не було взагалі, у Летичівській лікарні. Але такі авральні кроки, на які доводиться йти лікарям, не розв’язують проблеми.

Депутати Теофіпольської селищної ради не змогли знайти іншого виходу, як звернутись до МОЗу, аби воно посприяло в забезпеченні місцевої лікарні киснем.

Кажуть, під час третьої хвилі епідемії з’явилось більше агресивних модифікованих штамів збудника, а з ними зросла кількість хворих із тяжким перебігом захворювання та високою летальністю. На початок квітня ковідні місця в лікарні вже були завантажені стовідсотково. Понад третина хворих перебувала на кисневій підтримці. А лікарі побоюються, що надалі ситуація лише ускладнюватиметься.

Якщо декого з керівників лікарень в області звинувачували в тому, що вони вчасно не уклали договори на постачання кисню, то в теофіпольській лікарні зробили це ще в лютому. Але виробничники не можуть виконати умови договору через стрімке зростання попиту на їхню продукцію.

У лікарнях уже немає вільних місць

На місцях медикам і владі дедалі важче самостійно впоратися із проблемою. Лікарі в авральному режимі рятують тих, хто підхопив заразу, і продовжують перепрофільовувати свої заклади під лікування хворих на ковід.

Так, на позачерговій сесії депутати Шепетівської міськради передали частину Вузлової багатопрофільної лікарні станції Шепетівка в оперативне управління Шепетівської багатопрофільної лікарні. Мета одна — якнайшвидше розгорнути додаткові ліжка для хворих на COVID-19, бо міська багатопрофільна лікарня вже перевантажена такими пацієнтами. А передача їй у підпорядкування лікарні залізничників — це, як з’ясували місцеві депутати, найшвидший шлях хоч тимчасового, але розв’язання проблеми. Тепер із медичних працівників вузлової лікарні будуть створені ковідні бригади.

Терміново шукають додаткові місця і у Старокостянтинові. 130 ковідних ліжок місцевої багатопрофільної лікарні вже зайнято. Чотири інфекційні відділення заповнені понад норму, а нові пацієнти все прибувають.

У Славуту прибув мобільний госпіталь

Госпіталь ДСНС, який розгортають на території Славутської лікарні, має частково розв’язати проблему переповнених медзакладів. Він розрахований на 120 місць і укомплектований усім необхідним для надання допомоги. Передбачається, що туди зможуть скеровувати хворих з усіх регіонів області. Але як на практиці відбуватиметься логістика, сказати важко, бо шпиталь — на північній межі області. Навіть від центральної частини краю туди не менш як сто кілометрів. Тож чи зможуть скористатись допомогою цього закладу всі, хто її потребує, сказати важко.

Жорсткіші норми карантину малоефективні

Щодня кількість нових уражень рахується вже не сотнями, а тисячами випадків. А от кількість нових ліжок у лікарнях — лише десятками. За даними Хмельницької ОДА, за останні дні в області розгорнуто 20 додаткових ліжок для хворих на COVID-19 у Старокостянтинівській ЦРЛ, 10 — у Красилівській ЦРЛ та 50 — у Кам’янець-Подільській міській лікарні. Саме це дещо гасить такий показник, як завантаженість ліжко-місць з киснем у закладах, що надають допомогу хворим із COVID-19. На початку тижня він становив 62,6 відсотка. Ця цифра і не дає області перетнути бар’єр, за яким — червона зона. Адже за нормативами МОЗ, для її запровадження завантаженість ліжок, забезпечених постачанням медичного кисню, має перевищити 65 відсотків.

Хмельниччина вже два дні поспіль перетинала цей бар’єр, але потім буквально кілька десятих відсотка в цьому показнику почали відділяти її від жорсткого карантину.

Дехто з аналітиків навіть припускає, що відбулось навмисне заниження статистики. Бо за загального зростання кількості зайнятих ліжок відставання відбувається саме через так звані кисневі.

Цікаво, чи брав хтось до уваги ще й те, що кисню просто не вистачає?! І цей дефіцит теж може впливати на занижену статистику.

На 4 квітня в області було заповнено 2426 «ковідних» ліжок, тобто понад 81 відсоток із наявних. І це набагато перевищує попередній показник у 65 відсотків. Але й це не спонукає центральну владу до активніших дій.

У нового локдауну не так багато прихильників. Зрозуміло, що він призведе до нових труднощів і фінансово-економічних втрат. Але при цьому хіба можна відсувати на задній план людські втрати, які щодня зростають?

Намагання місцевої влади ввести жорсткіші норми карантину суттєво не впливають на ситуацію. Вірус почувається доволі вільно і комфортно на вулицях і в населених пунктах. Він майже не звертає уваги на такі перепони як тестування, вакцинація й карантинні заходи. Бо всі вони вкрай обмежені, а як наслідок — малоефективні. З такими темпами і засобами боротьби з пандемією нам залишається сподіватись лише на милість природи.

Хмельницький.