Таку заяву на засіданні регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій зробив голова ОДА Олександр Старух.

Так, уже три місяці не завершується будівництво кисневої станції в Кам’янсько-Дніпровській міській лікарні. Тому в критичний момент для порятунку ковідних пацієнтів кисню може просто не вистачити. Однак міський голова Володимир Антоненко не вважає за потрібне брати участь у роботі регіональної комісії. Замість нього на екрані онлайн-трансляції напис про те, що немає мікрофона і відсутній зв’язок.

Олександр Старух вважає, що низка міських голів втратили зв’язок з реальністю й інтересами своїх земляків. Наприклад, незрозумілу безвідповідальність демонструє місцева влада у Вільнянську. Незважаючи на різкий стрибок захворюваності, аналогічну комісію не створено й досі, превентивні заходи не вжито, відсутня навіть заборона на проведення масових зібрань. А загалом попри вимогу 24 громади області не повідомили про створення таких комісій.

«Дії й бездіяльність усіх місцевих керівників ретельно проаналізують правоохоронні органи. У нас є відповідна правова база та статті Кримінального кодексу. Кожен отримає оцінку і від закону, і від своїх виборців», — заявив керівник ОДА.

Під час засідання комісії також йшлося про збільшення ліжкового фонду на 205 місць. Їхня кількість зросла в міських лікарнях № 1, № 6 і № 7, у дитячій лікарні № 5 та в пологовому будинку № 4. Місця на 80% забезпечені медичним киснем.

Як розповів директор департаменту охорони здоров’я ОДА Олексій Кулинич, хворими на COVID-19 перевантажені міські лікарні № 6 та № 9, а також лікарня у Вільнянську й госпіталь у Пологах: «Залежно від завантаженості лікарень здійснюватиметься перерозподіл хворих, які потребують лікування в стаціонарі, не за місцем проживання, а в будь-яких лікарнях, де є вільні місця. Уже опрацьовано найоптимальніші логістичні маршрути переміщення хворих».

Водночас у регіоні за рахунок обласного бюджету продовжують реконструювати заклади охорони здоров’я в рамках національної програми «Велике будівництво». За даними заступника голови ОДА Едуарда Брутмана, минулоріч у дев’яти закладах охорони здоров’я області робили ремонти і встановлювали медичне обладнання в рамках ініціативи «200 сучасних приймальних відділень». Для цього з держбюджету скеровано 72 мільйони гривень, з яких освоїли майже 58 мільйонів, і з місцевих бюджетів та інших джерел — 22,4 мільйона, з яких освоїли понад 19 мільйонів.

«Готові для встановлення обладнання відділення в мелітопольській Багатопрофільній лікарні інтенсивних методів лікування та швидкої медичної допомоги та у Василівській ЦРЛ. У семи приймальних відділеннях роботи триватимуть і цьогоріч.

На останній сесії обласні депутати виділили 17,6 мільйона гривень на завершення будівельних робіт в обласній клінічній лікарні та 5,1 мільйона на реконструкцію відділення Токмацької багатопрофільної лікарні інтенсивного лікування», — додав чиновник.

Окрема сімейна амбулаторія для дорослого населення з’явиться і в Бородінському мікрорайоні Запоріжжя по вулиці Товариській, 37а (на знімках). Колись у прибудові до житлової багатоповерхівки було відокремлене відділення стоматологічної поліклініки. Тепер вісім сімейних лікарів обслуговуватимуть майже 18 тисяч жителів. Для цього обладнають лабораторію, маніпуляційний кабінет, денний стаціонар на десять ліжок, кабінет акушера-гінеколога і, можливо, стоматологічний.

Це дасть змогу розвантажити приміщення ЦПМСД № 9 за адресою вул. Дудикіна, 6а, в якому працюють шість амбулаторій — що ускладнює перебування хворих і обмежує роботу лікарів. Уже завершили проект, готується конкурс на визначення підрядника. Розпочати роботи мають уже за місяць — щоб здати об’єкт до кінця року.

«Наш центр обслуговує 110 тисяч жителів Дніпровського району. У новій амбулаторії медичні сестри в окремих приміщеннях зможуть готувати пацієнтів до прийому, проводити всі необхідні дослідження, працювати з електронною системою охорони здоров’я. Усе це скорочує час прийому пацієнта безпосередньо в лікаря», — говорить директор центру Дізела Гайдук.

Також відокремлену амбулаторію відкриють в Олександрівському районі Запоріжжя.

Запоріжжя.

Фото з відкритих джерел.