На знімку: підприємці промислових ринків обстоюють право на працю.

Як відомо, через зарахування області до червоної зони вони не працюють. Черговий мітинг відбувся і 6 квітня. Працівники просять дозволу на роботу, адже наближається Великдень — час найбільшого виторгу. Товари застоюються, втрачають актуальність. Від того — великі фінансові втрати. Головний аргумент — робота на відкритому повітрі, натомість заводи працюють у звичному режимі, хоч там закриті приміщення.

Місцева влада не має впливу на рішення уряду. На засіданні регіональної комісії ТЕБ і НС можуть лише запровадити додаткові карантинні обмеження, а не скасувати рішення центральної влади.

На прохання ТзОВ «Мальва» на виконкомі міськради ще 1 квітня затвердили паспорт і графік роботи змішаного продовольчо-промислового ринку — зробили напівкрок для легалізації виходу підприємців на свої робочі місця. Тож поруч із одягом, взуттям, галантереєю вони мають торгувати й продуктами.

«Цілком підтримую вимоги наших підприємців, бо й справді — умови повинні бути для всіх однакові. Тим паче що павільйони — на відкритому повітрі, продавці дбають про власний захист та безпеку покупців, — прокоментував ситуацію власкору «Голосу України» Роман Калин, власник кількох промислових ринків, гендиректор приватного підприємства «Фірма «Вотум». — Однак має бути відповідний дозвіл регіональної комісії з ТЕБ та НС».

Тим часом спеціалісти ГУ Держпродспоживслужби в області за період з 29 березня до 4 квітня здійснили 1 996 моніторингових відвідувань та виявили 119 порушень.

Із бюджету Івано-Франківської територіальної громади підприємцям виплатять по дві тисячі гривень. Хоча такі непередбачені видатки впливають на перебіг виконання планових робіт, міський голова Руслан Марцінків повсякчас наголошує на підтримці малого бізнесу. За інформацією департаменту економічного розвитку, екології та енергозбереження ТГ, попри всі виклики торік число підприємців — фізичних осіб зросло на 448 осіб. На 352 побільшало й зареєстрованих юросіб. Для допомоги бізнесу працює інфосервіс #StartBusinessChallenge, де безоплатно можна отримати повну та актуальну інформацію про те, як легально відкрити власну справу та працювати в умовах карантину.

Фото автора.