У рамках програми USAID «РАДА: відповідальність, підзвітність, демократичне парламентське представництво» в онлайн-режимі 5—6 квітня відбулися Дні парламенту у Львівській області, в яких взяли участь Голова Верховної Ради Дмитро Разумков, його заступниця Олена Кондратюк, народні депутати та інші. Мета заходу — представити роботу Верховної Ради на регіональному рівні, покращити взаємодію між парламентом та громадянами, сприяти комунікації народних депутатів з виборцями, підвищити рівень громадянської парламентської просвіти.

У перший день онлайн-тренінгу «Парламентська громадянська освіта» учасники змогли ознайомитися з правовою основою та формами роботи народних депутатів у Верховній Раді та виборчому окрузі, правами, обов’язками та гарантіями їх роботи, основними функціями правової діяльності парламенту, його структурою та формами роботи. Серед учасників тренінгу — помічники-консультанти, освітяни, регіональні неурядові організації.

Наступний захід — онлайн-урок Освітнього центру Верховної Ради — був присвячений популяризації парламентської громадянської освіти. Перед школярами регіону в ролі лекторів виступили народні депутати, які розповіли про особливості роботи депутатського корпусу та Верховної Ради.

Найбільший інтерес викликала онлайн-дискусія народних депутатів України та представників місцевого самоврядування на тему «Залучення регіональних стейкхолдерів до законотворчого процесу». У ній взяли участь Голова Верховної Ради Дмитро Разумков, народні депутати України Галина Васильченко, Роман Лозинський, Ростислав Тістик, Володимир В’ятрович, Павло Бакунець та Наталя Піпа.

На думку програмного директора ГО «Інтерньюз-Україна» Андрія Кулакова, проведення Днів парламенту, такі панельні дискусії, жвавий та відвертий діалог є надзвичайно важливим інструментом в налагодженні вертикалі прийняття рішень, що потребують наші громади і наше українське суспільство загалом.

Народна депутатка України Наталя Піпа наголосила, що під час комунікації зі стейкхолдерами доводиться зустрічати і тих, хто опирається змінам, і тих, хто готовий щось змінювати. Тому робочі групи комітету — це завжди дуже гострі й професійні дискусії. Давно помічено, чим більше залучають стейкхолдерів на первинному рівні підготовки законопроектів, більше шансів, що він буде прийнятий.

Але, як вважає народний депутат Павло Бакунець, вже скоро рівень залучення стейкхолдерів у зв’язку із зникненням мажоритарної системи може зменшитися. Люди на місцях, особливо органи місцевого самоврядування, найчастіше звертаються до тих народних депутатів, які були обрані від їх регіону чи округу. І цей зв’язок може втратитися, бо люди будуть звертатися до офісів різних партій.

Під час дискусії також було представлено дослідження Громадянської мережі ОПОРА про інклюзивність комітетів парламенту та практики взаємодії депутатських груп зі стейкхолдерами. Як заявила аналітикиня проекту «Інклюзивні комітети як запорука якісного законотворення» Катерина Мінкіна, «інклюзивність», або простіше включення всіх зацікавлених сторін, є важливим для врахування точок зору різнопредставлених груп і вироблення збалансованих політик у процесі законотворення. За результатами дослідження все ще зберігається несистемна комунікація зі стейкхолдерами, а також досі обмежений механізм доступу зацікавлених сторін до результатів роботи та експертних висновків.

«Діяльність в окрузі та комунікація з виборцями є важливою складовою народних депутатів. Особливо зараз, в час пандемії, коли прямі контакти обмежені, а проблем, з якими люди зіштовхуються і які потребують часто законодавчого вирішення, все більшає, — прокоментувала Дні парламенту в розмові з кореспондентом «Голосу України» голова Львівської обласної ради Ірина Гримак. — Тішуся, що маємо активних та дієвих народних депутатів, які представляють Львівщину в різних політичних силах. Нова каденція обласної ради розпочалася з конструктивного діалогу з народними депутатами. І ми дуже раді, що депутати також готові спілкуватися з мешканцями Львівщини. А онлайн-заходи для нашої молоді є важливим освітнім кроком для ознайомлення з діяльністю влади. Адже незабаром вони теж долучаться до управління державою, делегуючи свої голоси, або самостійно йдучи у владу».

Дні парламенту проводяться в рамках Програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «РАДА: відповідальність, підзвітність, демократичне парламентське представництво» за підтримки партнерів ГО «Інтерньюз-Україна» та громадянської мережі ОПОРА.

Львів.