Віднині він щороку забезпечуватиме прокачування 55 млрд куб. м вуглеводнів із Росії в Європу.

EUGAL — спільний проект газотранспортних операторів Gascade Gastransport GmbH, Gasunie Deutschland Transport Services GmbH, Fluxys Deutschland GmbH та ONTRAS Gastransport GmbH. Ця лінія протяжністю 480 км бере свій початок у місці стикування із «Північним потоком-2» в Любмині, на узбережжі Балтики, і прямує до Дойхнойндорфа — на німецько-чеському кордоні. Трубопровід інтегрований у газотранспортну мережу ФРН, має підключення до магістралей NEL, FGL306 и JAGAL, що дасть змогу гнучко транспортувати блакитне паливо на всі напрямки. За повідомленням оператора магістралі Gascade Gastransport GmbH, в експлуатацію введено обидві нитки магістралі та компресорну станцію. Перша — OPAL — транспортує російський газ із початку 2020 року.

І хоча «Північний потік-2» ще будується, а роботи на ньому час від часу призупиняються через запровадження американських санкцій, пуск EUGAL дав змогу наростити потужності транспортування вуглеводнів газогоном «Північний потік» в умовах блокування половини потужностей його суходільної лінії OPAL через юридичні претензії Польщі.

Перша нитка EUGAL потужністю 30,9 млрд куб. м газу на рік, пущена в експлуатацію торік у січні, нині тимчасово транспортує частку газу, котрий надходить першим російсько-німецьким транзитом «Північний потік».

Тим часом не припиняються пристрасті щодо прокладання трубопроводу «Північний потік-2», рівень готовності котрого становить 95%. Власне, залишилося прокласти ще 121 км із 2460 його протяжності. Проти закінчення будівництва протестують не тільки США та кілька європейських країн, у тому числі Україна, а й екологічні організації, «зелені» політики та Ліва партія самої ФРН. Утім, державі Німеччина як не києм, то палицею досі вдавалося обходити і заборони, і санкції, водночас споруджуючи продовження «Північного потоку-2» суходолом.

Також Данія дала «добро» на завершення будівництва транзиту в її територіальних водах, а російський монополіст «Газпром» заявив, що цей потік розбрату буде завершений цього року.

 Берлін.