Словацький Державний інститут контролю за лікарськими засобами, який дослідив російську вакцину, дійшов висновку, що вона… не ідентична тій, що отримала схвалення авторитетного журналу The Lancet. А саме на це схвалення спирався прем’єр-міністр Ігор Матович, обґрунтовуючи доцільність закупівлі «Спутник V».

Слід зауважити, що словацький інститут досі не отримав усіх документів про виробництво чи безпеку, необхідних для оцінки вакцини. Експерти протестували її на стерильність, пірогенність, рН, прозорість, колір, аномальну токсичність, специфічну активність, відсутність видимих механічних домішок, визначення концентрації білка, зовнішній вигляд. Але оскільки протестований матеріал не є повністю ідентичним вакцині, описаній The Lancet, державний інститут вважає, що не має достатньої інформації стосовно її безпечності та ефективності й не може рекомендувати «Спутник V» для щеплення в Словаччині. Цю позицію поділяє і міністерство охорони здоров’я, повідомляє чеське видання Dennik N.

Для підтвердження висновків інституту МОЗ Словаччини звернулося до інспекторів іншої лабораторії. Результати їхніх досліджень будуть відомі пізніше.